Jobrotation sprænger budgettet med 754 millioner kroner

Jobrotationsordningen har kostet skatteborgerne dyrt i 2014. Venstre: Rigsrevisionen skal ind i sagen. Jobrotationsordningen skal tjekkes meget bedre efter budgetoverskridelse, mener DFs arbejdsmarkedsordfører.

Sidste år skulle virksomheder kunne ansætte vikarer, mens deres medarbejdere opkvalificerede sig, for 859,9 millioner kroner. Men jobrotationsordningen endte med at koste 754,5 millioner kroner mere end det. 
 
Det skriver Berlingske fredag. 

Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Star, som lægger budgettet for den såkaldte jobrotationsordning, som i 2014 altså endte med at koste 88 procent over det planlagte. 

                  Læs flere artikler om Jobrotations-ordningen
Også for to år siden var der ifølge Berlingske budgetoverskridelse. Dengang måtte daværende beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), erkende, at regningen for ordningen endte på 1,2 milliarder - næsten tre gange højere end ventet.Ministeren lukkede i 2013 hullet, som tillod virksomheder at misbruge ordningen ved at lade deres lærlinge og elever indgå i rotation med ledige. 
Venstre ønsker ifølge Berlingske et møde i forligskredsen, da noget tyder på, at der igen ikke er styr på, hvordan man bruger ordningen.
 
- Min anbefaling er, at ministeren meget snart får indkaldt partierne bag beskæftigelsesreformen til et møde. 
 
- Hvordan går det med ordningen, er der ting i økonomien, der er løbet løbsk, og er der decideret misbrug, spørger beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) i Berlingske.
 
Derudover mener han, at jobrotationsordningen giver anledning til, at Rigsrevisionen tager et kig på hele beskæftigelsesområdet for at se, om der er tilstrækkeligt med tilsyn og kontrol med de penge, man årligt bruger på beskæftigelsesindsatsen. 
 
Det drejer sig ifølge ordføreren om op imod 12 milliarder kroner.
 
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) mener, at man skal værne om den "gode og stærke ordning". Han vil dog gerne lytte, hvis forligskredsen mener, at noget kan gøres bedre.
 
Rigsrevisionen er også velkommen til at se den efter, siger ministeren til Berlingske.
 
DF: Tjek jobrotation bedre og stop svindel
Det skal være slut med, at virksomheder stikker snablen dybt ned i statskassen og svindler med penge til jobrotation. Kontrollen skal skærpes kraftigt, når der er mistanke om svindel efter et overforbrug på trekvart milliard kroner sidste år.
 
Det siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted. 
 
Sidste år skulle virksomheder kunne ansætte vikarer, mens deres medarbejdere opkvalificerede sig, for 859,9 millioner kroner. Men jobrotation sordningen endte med at koste 754,5 millioner kroner mere end det, skriver Berlingske fredag.
 
Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Star, som lægger budgettet for den såkaldte jobrotation sordning, som i 2014 altså endte med at koste 88 procent over det planlagte.
 
- Først og fremmest skal vi sikre, at der ikke kan ske svindel. Der er sket en masse svigt. Alarmklokkerne i jobcentret burde ringe, når et lille firma som 24Native pludselig skal have så mange i jobrotation, siger Bent Bøgsted.
 
Han henviser til et konkursramt firma i København, som ifølge tv-programmet Operation X i TV2 mistænkes for at svindle for 35 millioner kroner fra jobrotation. I ordningen uddannes ansatte, mens ledige ansættes i deres sted.
 
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering lægger budget for jobrotationsordningen. For to år siden lukkede beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), et hul i ordningen for lærlinge, da jobrotation kostede 1,2 milliarder kroner - tre gange mere end ventet.
 
- Man skal ikke bare bevidstløst sige, at vi vil i jobrotation, siger Bent Bøgsted.
 
Han tvivler på, om Rigsrevisionen kan tjekke jobrotation som krævet af Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen.
 
- Det er muligt, at Rigsrevisionen skal ind. Men de skal tjekke hver enkelt i jobrotation fra hver enkelt jobcenter, før de kan finde ud af, om der er svindlet. Det tvivler jeg på, at Rigsrevisionen kan. De plejer at tjekke regnskaber. Men misbruget skal stoppes, siger Bent Bøgsted.
 
Bent Bøgsted roser dog jobrotationsordningen for at skaffe flere ledige i job.
 
/ritzau/
 
/ritzau/
Emneord: Jobrotation, Overforbrug, Rigsrevisionen, Mette Frederiksen, Beskæftigelsesministeriet, Jobcentre, Henrik Dam Kristensen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også