Jøder frygter hverdag efter attentat

Synagogen og den jødiske skole i København er stærkt bevogtet. Men fremtiden bekymrer Det jødiske samfund.

Politiet har siden sidste weekends terrorangreb patruljeret talstærkt omkring synagogen i Krystalgade, den jødiske skole og andre jødiske institutioner i København.

Men jøderne lever alligevel i utryghed, fordi de ikke ved, hvordan beredskabet bliver i fremtiden.

- Vi er nødt til at vide, hvordan PET har tænkt sig, at sikkerhedsniveauet skal være, når hverdagen igen indfinder sig. Ellers risikerer livet at smuldre for mange jøder, siger formanden for Det jødiske samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, til Ritzau.

Siden angrebet er foreløbig to børn meldt ud af den jødiske privatskole, Carolineskolen, fordi deres forældre frygter for sikkerheden. Flere vil ifølge formanden følge efter, hvis beredskabet falder tilbage til det niveau, det var før attentatet.


- Jeg har de seneste dage været i kontakt med mange forældre, som er bekymrede. Hvis de ikke kan få sikkerhed for, at politiet er fast omkring skolen, tør de ikke sende deres børn af sted, siger Dan Rosenberg Asmussen.

Samtidig med, at jøderne savner svar på, hvad efterretningstjenesten vil gøre i fremtiden, hersker der tvivl om, hvad der reelt blev gjort for at øge sikkerheden efter terrorangrebene i Paris i januar, hvor fire jøder mistede livet.

Kort efter mødtes Det jødiske samfund med justitsminister Mette Frederiksen (S).

- Hun tog det meget alvorligt og satte en evaluering i gang. Men det fører ikke til, at der kommer fast politi ved skolen eller under gudstjenesterne i synagogen. Der sker reelt ingen ændring efter Paris, siger Dan Rosenberg Asmussen.

Det står i modsætning til de oplysninger, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gav på et pressemøde umiddelbart efter angrebene i Paris. Her fastslog hun, at sikkerheden omkring synagogen var styrket.

De forskellige opfattelser får De Konservative og Dansk Folkeparti til at efterlyse svar på, hvad PET reelt har gjort - eller ikke gjort.

Emneord: Terror mod Danmark, Terrorister, Terrorpakke, Orientering til skole om terrorangreb
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 06.05.15 Politik
  Evaluering af myndighedernes indsats under terrorangrebet

  Rigspolitiet har afleveret myndighedernes evaluering af indsatsen i forbindelse med terrorangrebet i København. Evalueringen viser, at myndighederne var velforberedte, velorganiserede og klar til hurtigt at organisere beredskabet. Evalueringen peger samtidig på ti læringspunkter, der vil få betydning for det fremtidige beredskab.

 • 19.02.15 Ledelse
  Odense Kommune: Børn skal kende baggrunden for terrorangreb

  Når Odenses skolelærere skal tale med eleverne om terrorangrebene i København, så er religion en naturlig del af dialogen. Det præciserer kommunen nu i en ny orientering til de odenseanske skoler. Borgmester og rådmand mener, at det er uhensigtsmæssigt, når kommunen har opfordret skolelærere til at nedtone religion og etnicitet