Juncker efter dansk nej: Løkke ved det bliver meget svært

Statsministeren ved, at det bliver vanskeligt at lande en aftale om Europol, siger EU-Kommissionens formand.

Ordene falder med et glimt i øjet, men alligevel er der formentlig en del sandhed gemt i den eneste udtalelse fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, da han fredag middag byder den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), velkommen i Bruxelles.

- Han ved, at det bliver meget, meget svært, siger Juncker efter det formelle håndtryk med Løkke.

Statsministeren er i Bruxelles med det formål at udlægge resultatet af den danske folkeafstemning i sidste uge for EU's absolutte top. Ud over Juncker mødes han med EU-præsident Donald Tusk.

Løkke selv siger ikke noget på vej ind til mødet, men griner dog af Junckers bemærkning.

EU-Kommissionens formand er ikke den eneste, der mener, at Løkke har en svær sag. 

Statsministerens mål er at lande en aftale, der sikrer, at Danmark kan blive i politisamarbejdet Europol, selv om et flertal af de danske vælgere stemte nej til den tilvalgsordning, der ellers er designet til, at et land kan være med på nogle områder og ikke på andre.

Og ifølge EU-forsker Rebecca Adler-Nissen fra Københavns Universitet er det langt fra en enkel opgave.

- Statsministeren skal bede om, at vi alligevel kan være med, selv om vi ikke vil bruge vores tilvalgsordning. Det er alt andet lige op ad bakke, siger Rebecca Adler-Nissen.

- Det bliver svært, både politisk og juridisk, også selv om der er velvillighed og en pragmatisme omkring, at selvfølgelig skal vi have løst det her, siger hun.

Løkke har selv forklaret, at han går efter en parallelaftale om Europol og eventuelt nogle tilgrænsende retsakter - en model han betegner som Europol Plus.

- Der vil komme en ansøgning fra Danmark omkring Europol, og så håber jeg, at jeg kan få deres reaktion på det. Og så håber jeg, at vi kan blive enige om en eller anden form for køreplan, sagde Lars Løkke Rasmussen tirsdag.

/ritzau/

Emneord: Afstemning om retsforbehold, Retsforbehold, Europol, Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, Lars Løkke Rasmussen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også