Foto: Steen Brogaard

Juraprofessor: Tvivl om sag mod Støjberg

En juraprofessor sår tvivl om sagen mod Inger Støjberg. Han påpeger i denne sammenhæng, at det ikke kan indgå som 'skærpende omstændighed', at Støjberg har talt usandt i asylsag.

Et politisk flertal ønsker, at det indgår som 'skærpende omstændighed', at Inger Støjberg (V) flere gange har talt usandt over for Folketinget i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene part var mindreårig.

Rent juridisk er det dog slet ikke en mulighed. Det fortæller juraprofessor emeritus ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard. 

"Det kan ikke tillægges betydning som skærpende omstændighed, at der efter Folketingets opfattelse er løjet for Folketinget, fordi Folketinget selv har besluttet, at det skal der ikke rejses tiltale for," fortalte Jørn Vestergaard til DR Nyheder. 

Han fortæller endvidere, at det fremgår af en kendelse, som blev afgivet af Rigsretten under Tamil-sagen i 1995 mod den tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K). 

Det forventes, at et stort flertal i Folketinget tirsdag i næste uge vil stemme for en rigsretssag mod Inger Støjberg for den tidligere udlændingeministers håndtering af sagen, der stammer fra 2016. Stemmer et flertal for, vil det være den blot sjette rigsretssag i den danske historie. 

Ifølge Ritzau vil Støjberg blive tiltalt for den 'klart ulovlige' adskillelse af asylpar, hvor en af parterne var mindreårig. De partier, der står bag det anklageskrift, der er blevet fremvist, vil dog lade det indgå som en skærpende omstændighed, at hun har give usande eller vildledende oplysninger i sagen.

DR har forsøgt at få en kommentar fra de to advokater, der har stået for at yde rådgivning til Folketinget, og dertil også er blevet udset til at agere som anklagere i den kommen rigsretssag mod Inger Støjberg. Ifølge DR har de dog ikke ønsket at udtale sig om sagen. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.