Foto: Steen Brogaard

Juraprofessor: Tvivl om sag mod Støjberg

En juraprofessor sår tvivl om sagen mod Inger Støjberg. Han påpeger i denne sammenhæng, at det ikke kan indgå som 'skærpende omstændighed', at Støjberg har talt usandt i asylsag.

Et politisk flertal ønsker, at det indgår som 'skærpende omstændighed', at Inger Støjberg (V) flere gange har talt usandt over for Folketinget i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene part var mindreårig.

Rent juridisk er det dog slet ikke en mulighed. Det fortæller juraprofessor emeritus ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard. 

"Det kan ikke tillægges betydning som skærpende omstændighed, at der efter Folketingets opfattelse er løjet for Folketinget, fordi Folketinget selv har besluttet, at det skal der ikke rejses tiltale for," fortalte Jørn Vestergaard til DR Nyheder. 

Han fortæller endvidere, at det fremgår af en kendelse, som blev afgivet af Rigsretten under Tamil-sagen i 1995 mod den tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K). 

Det forventes, at et stort flertal i Folketinget tirsdag i næste uge vil stemme for en rigsretssag mod Inger Støjberg for den tidligere udlændingeministers håndtering af sagen, der stammer fra 2016. Stemmer et flertal for, vil det være den blot sjette rigsretssag i den danske historie. 

Ifølge Ritzau vil Støjberg blive tiltalt for den 'klart ulovlige' adskillelse af asylpar, hvor en af parterne var mindreårig. De partier, der står bag det anklageskrift, der er blevet fremvist, vil dog lade det indgå som en skærpende omstændighed, at hun har give usande eller vildledende oplysninger i sagen.

DR har forsøgt at få en kommentar fra de to advokater, der har stået for at yde rådgivning til Folketinget, og dertil også er blevet udset til at agere som anklagere i den kommen rigsretssag mod Inger Støjberg. Ifølge DR har de dog ikke ønsket at udtale sig om sagen. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.