Justitsministre i 16 delstater fordømmer Trumps indrejseforbud

- Vi er fast besluttet på at arbejde for, at så få mennesker som muligt bliver ramt af dekretet, hedder det. Læs her, hvad forbuddet går ud på.

Justitsministre fra 16 af USA's delstater, deriblandt Californien og New York, vil ifølge internationale nyhedsbureauer udsende fordømmelse af præsident Donald Trumps indrejseforbud.
 
- Vi er fast besluttet på at arbejde for, at så få mennesker som muligt kommer til at lide under de kaotiske forhold, som dekretet har skabt, hedder det i erklæringen.
 
Delstaternes justitsministre er ofte direkte folkevalgt.

Justitsministrene fra det demokratiske parti var på forhånd ventet at yde voldsom modstand mod Trump, lige som republikanske justitsministre ydede stærk modstand mod tidligere præsident Barack Obamas politik.

En retssag indledt af delstaterne vil skabe øget fokus på de allerede sprængfarlige kontroverser om præsidentens nye dekret om indrejseforbud. 
 
Forbuddet er rettet mod personer fra Syrien, Irak, Yemen, Sudan, Iran, Somalia og Libyen, der midlertidigt vil blive nægtet indrejse i USA.
 
Det gælder i foreløbigt 90 dage.
 
En lang række europæiske politikere har i denne weekend også kritiseret Trumps dekreter på udlændingeområdet.
 
- Dekretet fra Trump må ikke få lov at stå. Det må konfronteres som belastende for forfatningen, hedder det i en erklæring fra Californien justitsminister, Xavier Becerra.
 
- Det træder århundreders amerikansk tradition under fode, tilføjer han.
 
Californien, New York er sammen med Pennsylvania, Washington og Hawaii blandt de stater, hvor justitsministrene fordømmer dekretet. 
 
- Vi mener, at dekretet fra præsidenten er forfatningsstridigt, siger Hawaiis justitsminister, Douglas Chin.
 
FAKTA: Det går Trumps indrejseforbud ud på
Donald Trump vil begrænse antallet af flygtninge fra Syrien til USA. Formålet er at holde "terrorister" ude.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, underskrev fredag et dekret, der vil medføre omfattende stramninger i USA's udlændingepolitik.
 
Det har allerede haft konsekvenser for en række personer, og Iran har meddelt, at landet vil gengælde det amerikanske indrejseforbud.
 
Formålet med dekretet er ifølge Trump at holde "radikale, islamistiske terrorister" ude af landet.
 
Læs her om dekretet - og læs hele dekretet hos CNN her:
 
* Syriske statsborgere vil ikke længere kunne få visum til USA, og syriske flygtninge vil blive udelukket fra landet. 
Dette gælder på ubestemt tid, eller indtil Trump vurderer, at kontrollen er blevet så god, at potentielle terrorister ikke kan udnytte svagheder i systemet.
 
* Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet skal sammen lægge en plan for at oprette sikkerhedszoner i Syrien for at yde beskyttelse til syrere, som flygter fra krigen.
 
* USA's program for bosættelse af flygtninge bliver indstillet i op til 120 dage, indtil nye regler for at vurdere og kontrollere flygtninge er kommet på plads.
 
* Antallet af flygtninge, som USA vil tage imod i indeværende budgetår, bliver skåret ned til 50.000. Det er mere end en halvering af Barack Obamas grænse på 110.000.
 
I løbet af det seneste budgetår, der går fra 1. oktober til 30. september, tog USA imod 84.995 flygtninge, herunder 12.587 fra Syrien.
 
* I 90 dage - frem til at nye regler er på plads - vil der ikke blive udstedt nye visa til borgere fra visse lande, der ifølge Trump giver grund til bekymring for "terror".
 
Det drejer sig om landene Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.
 
Kilder: AP og NTB.
 
/ritzau/
Emneord: Donald Trump, Indrejseforbud, Udland, 300117
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 30.01.17 Politik
  Her er regeringens nye bandepakke: Presset på bander og rockere skal øges

  Danskerne skal kunne færdes på gaden uden frygt for at blive fanget i rocker- og bandegruppers skyderier. Flest muligt rockere og bandemedlemmer skal bag tremmer, og presset på rockerne og banderne skal øges. Med 28 initiativer sætter regeringen ind mod rocker- og bandekriminalitet.

 • 30.01.17 Infrastruktur
  Staten bruger 7 mia årligt på IT: Minister starter oprydning i it-systemer

  Ministeren for offentlig innovation stiller sig nu i spidsen for at rydde op i statens it-systemer. Både de mange systemer, som ikke er blevet vedligeholdt eller udbudt og de store offentlige it-projekter, som nu skal sikkert i havn. De mange penge, som staten hvert år bruger på it, skal dermed anvendes klogere.

 • 27.01.17 Velfærd
  Enigt sundhedsudvalg: Odense skal være røgfrit i 2030

  Ingen børn og unge og kun 2 % af de voksne i Odense ryger i 2030. Sådan lyder den ambitiøse vision, som et enigt Sundhedsudvalg i Odense Kommune har besluttet at anbefale byrådet.