Jyske Bank: Beskyldninger om skattely er grundløse

Danmarks tredjestørste bank nægter at have haft samarbejdsaftale med omstridt advokatfirma i Panama. Stifter af advokatfirmaet i centrum af skattely-sag ser lækage som et angreb på Panama.

Det er i den grad misvisende, når Jyske Banks navn dukker op i forbindelse med en ny række afsløringer, der blandt andet drejer sig om, hvordan banker hjælper kunder med at slippe for at betale skat ved hjælp af såkaldte skattely.

Skattely - læs det væsentligste her

Skattely og de mennesker, der bruger skattely, er jaget vildt efter et gigantisk internationalt læk. Følg udviklingen her. 

Det mener Jyske Bank, som kommenterer udsendelsen "Det store skattelæk", der blev sendt søndag aften på DR. Her blev Jyske Bank nævnt sammen med en række andre selskaber, som angiveligt hjælper kunder med skatteunddragelse.

- Samlet set mener vi, at den fremsatte kritik af banken er udokumenteret og helt grundløs, lyder det i en skriftlig udtalelse fra banken.
 
DR er blandt andet kommet i besiddelse af et notat fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Firmaet er kendt som en af verdens største udbydere af skattelyløsninger.
 
I notatet står der, at Mossack Fonseca i 2005 skulle have holdt et møde med medarbejdere fra Jyske Bank, og at disse medarbejdere skulle have fortalt, at banken havde etableret flere selskaber for bankens kunder.
 
- Efterfølgende er vi desuden blevet oplyst, at Jyske Bank er oprettet i Mossack Fonsecas system som såkaldt "professional client".
 
- Jyske Bank kan ikke genkende dette. Bankens medarbejdere har ingen erindring om et sådant møde. Jyske Bank har aldrig haft en samarbejdsaftale med Mossack Fonseca. Hvis banken er oprettet i deres system som kunde eller kundeemne, er det uden vores vidende, skriver Jyske Bank.

Blandt de i alt 11,5 millioner dokumenter, der er blevet lækket fra Mossack Fonseca, er der ifølge DR også eksempler på en mailkorrespondance mellem Jyske Bank og Mossack Fonseca om seks forskellige kunder. Disse kunder overtog Jyske Bank dog angiveligt ved overtagelsen af Sparekassen Lolland i 2013.

- Efter overtagelsen lukkede Jyske Bank de pågældende kunder (den sidste i 2014), og der har i den forbindelse været ført korrespondance med Mossack Fonseca, lyder det fra banken.
 
Panama-advokat om læk: Det er en forbrydelse
Advokatfirmaet i centrum af den enorme skattely-sag, som medier i flere lande søndag løftede sløret for, tager nu til genmæle. 
 
Offentliggørelsen af de såkaldte Panama Papers er en kriminel handling og et angreb på Panama. lyder det fra en af stifterne af advokatfirmaet Mossack Fonseca til nyhedsbureauet AFP. 
 
- Det er en forbrydelse, siger Ramon Fonseca.
 
- Det er et angreb på Panama, fordi visse lande er misundelige over, at vi er så gode til at tiltrække selskaber, tilføjer han.
 
Dokumenterne afslører blandt andet, at en række prominente verdensnavne har overført penge til selskaber i lande med meget lempelige skatteregler. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at personerne har overtrådt skattelovgivningen i det land, hvor de er skattepligtige. 
 
Regeringen i Panama har efter søndagens afsløringer været ude med et løfte om, at den vil samarbejde, såfremt dokumenterne fører til eventuelle retlige granskninger. 
 
- Den panamanske regering vil samarbejde fuldt på enhver forespørgsel eller anmodning om hjælp i tilfælde af juridiske efterspil, hedder det i en erklæring fra regeringen.
 
I udtalelsen bliver der ikke taget stilling til nogen af de afsløringer, som dokumenterne bringer for dagen. At Ramon Fonseca har været rådgiver for Panamas præsident, Juan Carlos Varela, omtales heller ikke. 
 
Panama-dokumenterne er givet til over 100 medier i 76 lande.
 
/ritzau/AFP
Emneord: Skattely, Skattefusk, Skattesvindel, Banker, Jyske Bank
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 24.02.15 Politik
  Silkeborg lægger afstand til firmaer i skattely

  Bred tilslutning i Silkeborg Byråd til, at Silkeborg Kommune ”ønsker” og ”skal tilstræbe at undgå” at handle med selskaber og firmaer, som benytter skattely.

 • 19.12.14 Politik
  Politisk aftale om skattelypakke på erhvervsområdet

  Regeringen, V, DF, SF, EL, og K har i dag indgået aftale om styrket indsats mod skattely på erhvervsområdet.