Kammeradvokaten har stadig monopol trods Venstre-løfter

Kun 3 ud af 2200 gange i løbet af i år har en statslig myndighed benyttet en anden advokat end Kammeradvokaten.

- Kammeradvokatens monopol er brudt.

Sådan lød det begejstret fra Venstre, da partiet for et par år siden fik presset daværende finansminister Bjarne Corydon (S) til at lave en ny aftale med Advokatfirmaet Poul Schmith.

Med aftalen skulle det være slut med, at statens faste advokat, Kammeradvokaten, skulle tjene styrtende med penge på opgaver for staten uden at frygte, at statslige myndigheder kunne finde på at give arbejdet til andre private advokatfirmaer.


Kammeradvokaten er også et privat advokatfirma, og med aftalen har statslige myndigheder siden 1. januar 2015 kunnet søge Finansministeriet om lov til at bruge andre firmaer.

Men ser man på årets første godt syv måneder, er monopolbruddet til at overse. Det skriver Politiken torsdag.

I blot tre tilfælde har myndigheder bedt om og fået lov til at benytte en anden advokat. Det oplyser Moderniseringsstyrelsen til avisen.

I samme periode har staten sendt omkring 2200 sager til Kammeradvokaten.

De blot tre tilfælde får nu støttepartierne Liberal Alliance og Dansk Folkeparti til at kræve Venstres finansminister, Claus Hjort Frederiksen, på banen.

- Man må jo drage den konklusion, at monopolet tilsyneladende kun er brudt på papiret og ikke i virkeligheden, og det er rigtig ærgerligt, siger retsordfører Christina Egelund (LA) til Politiken.

Hun vil nu bede ministeren redegøre for, hvad der er årsag til, at "man er så sløv i betrækket i forhold til i virkelighedens verden at bryde det her monopol".

Retsordfører Peter Kofoed Poulsen (DF) kalder det tankevækkende tal.

Også Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, angriber de ansatte under partifælle og finansminister Claus Hjort Frederiksen.

- For mig ser det ud til, at man fra embedsmændenes side stadig ønsker at favorisere et bestemt privat advokatkontor, Kammeradvokaten, siger han til Politiken.

/ritzau/

Emneord: Kammeradvokaten, Monopolsystemer, Venstre, OPS, Advokatfirmaet Poul Schmith, Liberal Alliance, Christina Egelund
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.