Karakterkravene til de videregående uddannelser falder

Karaktergennemsnittet for at komme ind på de fleste videregående uddannelser falder markant i 2020-optaget. Det sker hovedsageligt, fordi bonussen for hurtig studiestart fra 2020 er afskaffet.

Når de kommende studerende natten til den 28. juli modtager besked om, hvorvidt de er kommet ind på en videregående uddannelse, kan de samtidig konstatere, at karaktergennemsnittet for at blive optaget på en adgangsbegrænset videregående uddannelse i kvote 1 (grænsekvotienten) er faldet på en lang række uddannelser.

På International Business på Copenhagen Business School i København, som traditionelt kræver det højeste karaktergennemsnit for at blive optaget, er grænsekvotienten for at blive optaget f.eks. faldet til 11,3 i år mod 12,4 i 2019.

Faldet sker hovedsageligt, fordi det ikke længere er muligt at få bonus for hurtig studiestart. Siden 2009 har det været muligt at gange sit karaktergennemsnit med 1,08,hvis man påbegynder en videregående uddannelse senest 2 år efter dimittendtidspunket for en gymnasial uddannelse.

Fra politisk side har det bl.a. været et ønske at imødegå udviklingen med kraftigt stigende karakterer.

"Politisk har vi på tværs af Folketinget været optaget af at få gjort op med de seneste års karakterræs. Vi skal have flyttet fokus fra den enkelte decimal til, at man som ansøger skal vælge en uddannelse, man brænder for, og hvor man kan bidrage til samfundet. Når man optages på en videregående uddannelse, skal det handle om, hvad man kan, og ikke om man skynder sig hurtigt videre. Derfor er det fald, vi nu ser i tallene, forventeligt og i tråd med det politiske ønske om at skrotte karakterbonussen for hurtig studiestart," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, der samtidig håber, at de lavere grænsekvotienter kan fjerne dele af karakterpresset på de studerende:

"Jeg hører fra mange unge, at de føler sig pressede af det massive fokus på at opnå høje karakterer, og det påvirker deres trivsel negativt. Det kan den lavere karaktergrænse forhåbentlig være med til at flytte i den rigtige retning. Samtidig synes jeg, at det er værd at huske på, at der på halvdelen af vores uddannelser faktisk ikke er karaktergrænser for at komme ind," siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Grænsekvotienten på de fleste uddannelser er faldet. Således er ansøgernes karaktergennemsnit mange steder lavere i 2020 sammenlignet med tidligere år.

I 2020 er der grænsekvotienter på 49 procent af de videregående uddannelser.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.09.20 Uddannelse
  Syv fremragende undervisere bliver hyldet med Undervisningsprisen

  H.K.H Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen uddeler Undervisningsprisen til syv af Danmarks dygtigste undervisere. Underviserne, der i alt modtager 3,5 mio. kr., bliver hyldet for deres evne til at inddrage, inspirere og pirre nysgerrigheden hos de studerende

 • 27.09.20 Uddannelse
  Alt for mange elever består ikke dansk og matematik

  Op mod hver tiende elev består ikke folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik. Det er triste tal, som er uforandrede i de sidste 5 år, mener Dansk Industri, som nu foreslår, at der årligt sættes 200 millioner kroner af til de af landets skoler, hvor flest dumper i de to vigtige fag.

 • 27.09.20 Uddannelse
  Gymnasieelever: Høje karakterer er vigtigere end venner og at lære noget nyt

  Hver fjerde gymnasieelev har større fokus på at få høje karakterer end på gode venner og muligheden for at lære noget nyt. Det viser en undersøgelse blandt elever, der er i gang med sidste år i gymnasiet. Uddannelses- og forskningsministeren er klar til at lave optagelsessystemet om.

 • 20.08.20 Uddannelse
  Ny uddannelse med løn skal give akademikere mulighed for at blive pædagoger

  Mens det er svært for mange akademikere at få fodfæste på arbejdsmarkedet, er der mangel på pædagoger. Forslag om ny merituddannelse, der støttes af to københavnske borgmestre, kan gøre bachelorer til pædagoger på godt to år med løn under uddannelsen.

 • 29.07.20 Uddannelse
  Kvinderne mangler på STEM-studierne

  Trods et øget fokus på at få flere kvinder til at vælge en STEM-uddannelse, ser vi i år kun en meget lille stigning i andelen af kvindelige studerende på STEM-uddannelserne. Det ærgrer Ledernes uddannelseschef, Thomas Christensen.