Kartoffelkurens far Palle Simonsen er død

Palle Simonsen, konservativ eksminister med stort socialt engagement, er død efter en blodprop. Han blev 80 år

Den tidligere konservative social- og finansminister Palle Simonsen er død i en alder af 80 år.

Han blev 1. marts ramt af en blodprop i hjernen og døde den 16. april omgivet af sin nærmeste familie, skriver Berlingske.

Palle Simonsen var livet igennem meget optaget af socialpolitik og hensynet til samfundets svageste, og han var efter sin politiske karriere ikke bange for at skælde Lars Løkke Rasmussens VK-regering ud for at glemme anstændigheden over for de svageste i samfundet.

I 2009 skrev han bogen "Gemt eller glemt - alle har ret til at være med" for at skabe debat om holdningerne til samfundets svageste.

Bogen udkom i en tid, hvor den daværende VK-regering efter Palle Simonsens mening løb efter den i forvejen velbjærgede middelklasse ved blandt andet at forhøje børnechecken og reducere taksterne i daginstitutionerne, samtidig med at man glemte de svageste børn.

- Konservatismen står jo netop for borgerlig anstændighed. Det kniber gevaldigt med at få øje på den for tiden, sagde Palle Simonsen til Information i forbindelse med lanceringen af bogen.

- Vi er et 90-procent samfund. Det er de 10 procent, vi overser, for dem er der ingen stemmer i.

- Middelstanden har som en gøgeunge raget til sig og skubbet de svage ud af velfærdsreden, har Palle Simonsen også sagt i et interview.

Palle Simonsen blev født 6. maj 1933 i Sall ved Hammel i Østjylland og handelsuddannet. Efter blandt andet at have været direktør i Civilforsvarsforbundet kom han i 1968 i Folketinget for Det Konservative Folkeparti.

I Poul Schlüters regeringstid var han fra 1982 til 1984 socialminister.

Inspireret af sine erfaringer fra tillidsposter inden for arbejdet med spastisk lammede betragtede han det som et holdningsministerium. Han ville vise omverdenen, at konservatisme også kunne betyde social bevidsthed.

Siden blev han en kontant og respekteret finansminister frem til 1989.

Han gennemførte kartoffelkur, afgiftsforhøjelser og fjernelse af dyrtidsreguleringen for at rette økonomien op.

I efteråret 1989 forlod Palle Simonsen til manges forbløffelse politik. Selv sagde han, at det politiske liv havde været spændende og berigende og givet ham mange værdifulde erfaringer - men han frygtede, at prisen for at deltage i det ville blive for høj.

Efterfølgende skabte han sig en karriere uden for Christiansborg som direktør i ATP, Arbejdsmarkedets Tillægspension, frem til 1998 og som formand for blandt andet Post Danmark og Socialforskningsinstituttet.

Palle Simonsen efterlader sig hustruen gennem 53 år, Kirsten Simonsen, og tre døtre.

Begravelsen finder ifølge Berlingske sted fredag den 25. april klokken 10.30 i Messiaskirken i Charlottenlund.

/ritzau/

 
Emneord: Dødsfald, Palle Simonsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.21 Politik
  FN holder topmøde i New York. Verdens børn holder topmøde i Billund

  Børn og unge fra hele verden inviteres til at deltage i Children’s General Assembly i Billund. Resultatet overleveres til statslederne i New York.

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 25.11.13 Velfærd
  Stort fald i narkotikadødsfald

  Sidste år var antallet af dødsfald blandt stofmisbrugere det laveste i 19 år. I 2012 var der 210 såkaldte narkotikarelaterede dødsfald. Det er markant færre end i 2011, hvor der blev registreret 285 dødsfald.