Kartoffelkurens far Palle Simonsen er død

Palle Simonsen, konservativ eksminister med stort socialt engagement, er død efter en blodprop. Han blev 80 år

Den tidligere konservative social- og finansminister Palle Simonsen er død i en alder af 80 år.

Han blev 1. marts ramt af en blodprop i hjernen og døde den 16. april omgivet af sin nærmeste familie, skriver Berlingske.

Palle Simonsen var livet igennem meget optaget af socialpolitik og hensynet til samfundets svageste, og han var efter sin politiske karriere ikke bange for at skælde Lars Løkke Rasmussens VK-regering ud for at glemme anstændigheden over for de svageste i samfundet.

I 2009 skrev han bogen "Gemt eller glemt - alle har ret til at være med" for at skabe debat om holdningerne til samfundets svageste.

Bogen udkom i en tid, hvor den daværende VK-regering efter Palle Simonsens mening løb efter den i forvejen velbjærgede middelklasse ved blandt andet at forhøje børnechecken og reducere taksterne i daginstitutionerne, samtidig med at man glemte de svageste børn.

- Konservatismen står jo netop for borgerlig anstændighed. Det kniber gevaldigt med at få øje på den for tiden, sagde Palle Simonsen til Information i forbindelse med lanceringen af bogen.

- Vi er et 90-procent samfund. Det er de 10 procent, vi overser, for dem er der ingen stemmer i.

- Middelstanden har som en gøgeunge raget til sig og skubbet de svage ud af velfærdsreden, har Palle Simonsen også sagt i et interview.

Palle Simonsen blev født 6. maj 1933 i Sall ved Hammel i Østjylland og handelsuddannet. Efter blandt andet at have været direktør i Civilforsvarsforbundet kom han i 1968 i Folketinget for Det Konservative Folkeparti.

I Poul Schlüters regeringstid var han fra 1982 til 1984 socialminister.

Inspireret af sine erfaringer fra tillidsposter inden for arbejdet med spastisk lammede betragtede han det som et holdningsministerium. Han ville vise omverdenen, at konservatisme også kunne betyde social bevidsthed.

Siden blev han en kontant og respekteret finansminister frem til 1989.

Han gennemførte kartoffelkur, afgiftsforhøjelser og fjernelse af dyrtidsreguleringen for at rette økonomien op.

I efteråret 1989 forlod Palle Simonsen til manges forbløffelse politik. Selv sagde han, at det politiske liv havde været spændende og berigende og givet ham mange værdifulde erfaringer - men han frygtede, at prisen for at deltage i det ville blive for høj.

Efterfølgende skabte han sig en karriere uden for Christiansborg som direktør i ATP, Arbejdsmarkedets Tillægspension, frem til 1998 og som formand for blandt andet Post Danmark og Socialforskningsinstituttet.

Palle Simonsen efterlader sig hustruen gennem 53 år, Kirsten Simonsen, og tre døtre.

Begravelsen finder ifølge Berlingske sted fredag den 25. april klokken 10.30 i Messiaskirken i Charlottenlund.

/ritzau/

 
Emneord: Dødsfald, Palle Simonsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 25.11.13 Velfærd
  Stort fald i narkotikadødsfald

  Sidste år var antallet af dødsfald blandt stofmisbrugere det laveste i 19 år. I 2012 var der 210 såkaldte narkotikarelaterede dødsfald. Det er markant færre end i 2011, hvor der blev registreret 285 dødsfald.