Presset stiger på Helle Thorning-Schmidt for at finde en løsning på dagpengeproblemerne.

A-kasser til Thorning: Dagpengeløsning kan ikke vente

Politik

19/08/2014 10:48

Nick Allentoft

AK-Samvirke forventer, at 17.000 vil ryge ud af dagpengesystemet i år - langt flere end regeringens skøn. SF lancerer annoncekampagne. - Vi ved jo godt, hvem der blokerer for en dagpengeløsning, siger Pia Olsen Dyhr om kampagnen mod S og for en dagpengeløsning.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomiminister Margrethe Vestager (R) har de seneste uger slået fast, at der ikke bliver rørt ved den udskældte dagpengereformen, før en kommission er kommet med sine anbefalinger i slutningen af 2015. 

Men det kan ikke vente så længe, fastslår A-kassernes Samvirke. Brancheorganisationen har tirsdag offentliggjort en ny beregning, der viser, at 9900 allerede er faldet ud af dagpengesystemet i år.

Hertil skal lægges de mere end 33.000, der faldt ud af systemet sidste år.

- Der er akut behov for, at dagpengereformen lempes. Når næsten 10.000 ledige på et halvt år har mistet dagpengene, kan vi ikke vente til udgangen af 2015 på, at dagpengekommissionen får gjort deres arbejde færdigt, siger AK-Samvirkes formand, Torben Poulsen i en pressemeddelelse.

Når 9900 allerede er faldet ud af systemet i år, forventer Torben Poulsen, at han må opjustere skønnet for hele året til mere end 17.000. Hidtil har AK-Samvirke regnet med 14.000 udfaldsramte for 2014.

Tallet ender således også med at overgå Beskæftigelsesministeriets seneste skøn fra sidste år. Her ventede ministeriet mellem 8000 og 14.000 udfaldsramte i 2014.

- Det er overraskende og helt uacceptabelt, fordi det er så voldsomt et antal. Vi var godt klar over, at mange ledige ville blive ved med at miste dagpengene her i 2014, men vi troede ikke, at vi ville nå næsten 10.000 allerede efter et halvt år, siger Torben Poulsen.

Dagpengereformen blev aftalt af den daværende VK-regering med støtte fra Dansk Folkeparti og De Radikale. Den betød, at dagpengeperioden blev halveret fra fire til to år, ligesom genoptjeningsperioden blev forlænget fra 26 uger til 52.

Den nuværende regering har valgt at bibeholde reformen, men har gennemført forskellige tiltag for at mindske effekterne af den. Dog ikke nok, hvis man spørger kritikerne, heriblandt regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten og SF, samt diverse fagforeninger.

Torben Poulsen, der samtidig er daglig leder af Dansk Metals a-kasse, vil have dele af reformen rullet tilbage.

- Her og nu er der brug for at skrue genoptjeningskravet tilbage igen til et halvt år. Samtidig skal den midlertidige arbejdsmarkedsydelse forlænges, indtil kommissionens arbejde forhåbentlig munder ud i et holdbart dagpengesystem, siger han.

 

SF: Derfor appellerer vi til Thorning om dagpenge

SF lancerer tirsdag en annoncekampagne i et forsøg på at påvirke statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holdning til dagpengereglerne. 

- Vi ved jo godt, at det er De Radikale, der blokerer for en løsning. Så hvis der er nogen, der skal få det her igennem regeringen, så er det Socialdemokraterne og derfor kommer vi med den her appel til Helle Thorning-Schmidt, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr.

Offensiven kommer på dagen, hvor nye tal viser, at mere end 40.000 personer er faldet ud af dagpengesystemet og samtidig med, at Socialdemokraterne indleder deres sommergruppemøde. I forrige uge udelukkede Helle Thorning-Schmidt enhver ændring af reglerne. 

- Vi er nødt til at finde en løsning og kigge på retten til at optjene dagpenge. Det her handler ikke om SF, men om mennesker, der har arbejdet i 25-30 år, betalt skat og som nu mister retten til dagpenge, siger Pia Olsen Dyhr.

Dagpengereformen, som blev gennemført af det daværende VKO-flertal sammen med De Radikale halverede dagpengeperioden fra fire til to år, mens genoptjeningsperioden blev fordoblet fra 26 uger til 52 uger.

- Det var en dobbeltstraf. Vi skal have halveret den tid, det tager at optjene dagpenge. Mange mennesker tager vikariater og småjobs, men de når ikke op på et års arbejde, i de tre år man tæller sammen. Men de kan måske godt nå op på et halvt år, siger hun. 

- Vi kommer ikke med ultimative krav. Men jeg har svært ved at forestille mig, at en S-ledet regering ikke kan finde en løsning på det her.

Tirsdag mødes den socialdemokratiske folketingsgruppe til sommermøde. Her ventes dagpengene at blive et centralt emne.

Onsdag mødes den socialdemokratiske top med LO's hovedbestyrelse for at diskutere problematikken.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce