Kemopumpe sparer sengepladser og sætter kræftpatienter fri

Velfærd

30/06/2016 14:00

Paul Sauer

Rigshospitalet har siden sommeren 2014 kemobehandlet blodkræftpatienter med en transportabel pumpe. Det giver patienterne frihed og frigør sengepladser på afdelingen.

Før

Blodkræftpatienter på Rigshospitalet blev indlagt, når de skulle have kemobehandling. En typisk kur varede fx 10 dage.

Læs mere fra COI

Center for Offentlig Innovation deler viden og erfaringer på DenOffentlige.

Læs mere fra COI lige her.

Vil du også præge den offentlige debat, så bliv redaktør for eget indhold så kontakt os.

Efter

Patienterne udstyres med en programmér­bar, transportabel pumpe og en pose med kemovæske i en rygsæk. Pumpen sender automatisk væsken ind i patientens blodårer via et kateter. Imens kan patienten leve et stort set normalt liv, og det er kun nødvendigt at besøge hospitalet, når en ny pose med kemovæske skal kobles til. Dermed undgås de gener, som ofte følger af et hospitalsforløb – såsom infektioner, dalende appetit, mindre søvn og begrænsede muligheder for aktivitet og motion. Samtidig frigøres sengepladser på afdelingen. Efter indledningsvist at være afprøvet på én type blodkræftpatienter på Rigshospitalet er behandlingen nu udbredt til hele landets hæmatologiske klinikker. På sigt er det håbet, at man ud over kemoterapi kan give andre intravenøse behand­linger som fx antibiotikakure efter samme koncept. Pumperne koster 20-30.000 kr. stykket, og et landsdækkende forskningsstudie skal med start i efteråret vurdere de samlede, hidtidige behandlings­mæssige og økonomiske gevinster ved hjemmebehandlingen.

Flere fordele

Hæmatologisk Klinik ved Rigshospitalet har sparet 550 sengedage fordelt på 75 patienter i løbet af knapt to år ved at give kemoterapi med en bærbar pumpe i stedet for at indlægge patienterne. En sengedag for en leukæmipatient koster gennemsnitligt mellem 5.000 og 6.000 kr.

Alle intravenøse behandlinger med væske, der kan tåle temperaturudsving, kan i princippet leveres med den bærbare pumpe. Det gælder ud over kemoterapi fx antibiotikabehandling.

Patienterne kan leve et mere normalt liv sammen med deres pårørende og udsættes bl.a. for mindre risiko for hospitalsinfektioner.

Gode råd, hvis I vil genbruge løsningen

Personalet skal være trygt ved den nye behandlingsform, ellers bliver patienterne det ikke. Læg derfor mange kræfter i plan­lægning og forankring hos medarbejderne, før den nye behandling tages i brug. At sende patienterne hjem midt under en behandling kræver en stor mental omstilling af sundhedspersonale, som er vant til at have daglig kontakt med patienterne.

Til tider finder vi columbusægget

I en tid, hvor kravene vokser, og budgetterne krymper, udviser mange offentlige arbejdspladser stor opfindsomhed og vilje til at finde nye veje. Mange leder efter columbusægget, hvor en effektivisering kan gennemføres med kvaliteten i behold. Og nogle finder det.

På Center for Offentlig Innovations rejse rundt i det offentlige innovationslandskab oplever vi stor efterspørgsel efter ’de andres’ løsninger: Hvor er de nye services, produkter og organisationsformer med økonomisk gevinst, som vi kan overtage?

Vi har samlet ti gode eksempler i en digital udgivelse, som du kan hente lige her: Når værdien er i kroner - ti innovationer med økonomisk gevinst

Mest Læste

Annonce