Kendt nordjysk politiker om nutidens krav til unge: Min søster og jeg havde været på den

Min søster og jeg havde mange bump på vejen mod det, vi laver i dag, hvor min søster er ph.d. og jeg er rådmand i Aalborg Kommune. I dagens Danmark ville vi have haft det svært, skriver Mai-Britt Iversen og opfordrer til at justere de stadig skrappere krav til nutidens unge.

Der var engang to søstre. De voksede op i blokkene i et pænt arbejderhjem. De gik på gymnasiet (som de første i deres familie). De fik hver en lang videregående uddannelse. Kort sagt en historie, som så mange andre i vores danske velfærdssamfund. De to søstre tog ikke den lige vej.

Nej begge rejste de udenlands og arbejdede. Den ene tog orlov midt i studiet, fordi hun blev i tvivl. Det var faktisk muligt dengang. Den anden brugte nogle år på at prøve sig selv af som kunstner, og kom ret sent i gang med studier. Begge blev de mødre som forholdsvis unge. Kort sagt en historie om liv med bump, men også liv med muligheder.

LÆS OGSÅ: Flere børn og unge udsættes for tvang i psykiatrien

Jeg kan ikke lade være med at tænke, hvordan de to søstre ville have klaret sig i dagens Danmark.

I Dagens Danmark skal alle unge i gang med en uddannelse med det samme. I dag kan unge ikke blive i tvivl og skifte uddannelse. De unge kan ikke flakke lidt rundt. Men det har til alle tider været sådan, at unge er i tvivl, og at unge har forsøgt sig frem. Det hører med til ungdommen. OG det bidrager til, at vi får mere hele mennesker ud i den anden ende. OG tror jeg, dygtigere, mere nuancerede, mere livskloge og robuste mennesker. 

Jeg tror på, at det er dyrt for samfundet, at vi nu presser de unge ind i produktivitetssamfund. Jeg tror på, at der er masser af unge, der risikerer at blive tabt. Masser af unge hvis livsdrømme knuses. Masser af unge der føler sig utilstrækkelige. Og de unge har forstået budskabet ”uden uddannelse ingen fremtid, og det er din helt egen skyld”. Ikke mindst de unge kvinder bliver presset af kravet om det perfekte liv.

En undersøgelse fra Vidensråd for Forebyggelse (2014) viste at på 20 år er andelen af unge kvinder (16-24 år), der havde et stresset liv steget fra 14% til 26%.  Samtidig har vi set en vækst i antallet af unge med psykiske lidelser. 

Masser af unge der ikke får et arbejde eller en uddannelse på trods af, at de har evnerne. Vi måler alle sammen hinanden på, hvilket job vi har.  Den vej vi stiller op for de unge er så smal, at mange unge helt unødigt presses ud i specialsystemerne, hvad enten det er i jobcentret, i psykiatrien eller i de sociale systemer. Tiden er inde til at vi tager samfundsdebatten, om hvad er der dog der går galt, når så mange unge får ”ondt i livet”. For lige nu koster det dyrt både økonomisk og menneskeligt.

For tag nu de to søstre. Den ene blev ph.d. i sidste måned og den anden er mig selv, der er rådmand i Aalborg. Jeg vil påstå, at vores tvivl, vores bump og vores omveje i den grad har været med til at ruste os. Det har gjort os til mere hele mennesker. Men måske også til mere ydmyge mennesker. Ydmygheden mangler nemlig i debatten. 

Det er farligt for sammenhængskraften i Danmark, hvis vi fortsætter med at pege fingre. Vi er mange, der har nydt godt af, at have gode familier, et godt velfærdssamfund. Det skal vi være taknemmelige for, i stedet for at sende så mange unge mennesker i samfundets skammekrog.
 
Emneord: Børn og unges velfærd, Velfærdsdebatten, Mai-Britt Iversen, Uddannelsesloft, Velfærd for alle
Aalborg Kommune på DenOffentlige.dk Aalborg Kommune
Aktivitet: Artikler: 74 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.