En undersøgelse fra 2014 viser, at hver tredje medlem af Dansk Magisterforening kender til kritiske forhold på deres arbejdsplads, "som offentligheden burde have kendskab til".

Kilder: Regeringen trak embedsmænd fra rapport

Regeringens topembedsmænd trak støtten til rapport om offentligt ansattes ytringsfrihed i sidste øjeblik.

Det var regeringen selv, der bad sine embedsmænd om at trække sig fra de centrale konklusioner i den såkaldte whistleblower-rapport, som skulle sikre offentligt ansatte bedre mulighed for at ytre sig.

Læs også: Whistleblower-ordning: Udvalg anbefaler information men ingen ny lovgivning

Det skriver Berlingske.

I regeringsgrundlaget lover Socialdemokraterne og De Radikale ellers, at de "vil sikre, at offentligt ansatte oplever, at de har mulighed for at ytre sig, hvis forholdene ikke er i orden, uden konsekvens for den enkeltes fremadrettede karrieremuligheder".

Læs også: Lov om whistleblowere er en god begyndelse

Men ifølge Berlingskes kilder har regeringen nu selv været med til at punktere anbefalingerne fra Udvalget om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger.

Da embedsmændene på det sidste møde før offentliggørelsen af rapporten trak sig, var der lige nøjagtig ikke flertal for anbefalingerne blandt rådets medlemmer. Noget, som højesteretsdommer Jens Peter Christensen, der er formand for udvalget, må tage til efterretning og ikke vil blande sig i.


- Nej, det kommer jo ikke mig ved, hvorfor regeringen har den opfattelse, at regeringsrepræsentanterne ikke skal have den opfattelse.

- Jeg må som neutral formand bare konstatere, at det ønsker de ikke at tage stilling til, og så kobler de sig ud på den der måde, siger han til Berlingske.

Berlingskes kilder, som er anonyme, forklarer, at det besynderlige forløb skyldes, at regeringspartierne ikke internt kunne blive enige om, hvad der skal gøres for de mange offentligt ansatte, der ikke tør ytre sig.

Det medfører kritik fra oppositionen.

- Vi står i en situation, hvor en regering har bedt eksperter om at vurdere, hvad der bedst, og så vælger man at lade de politiske - og ikke faglige - hensyn styre anbefalingernes karakter. 

- Det er uskønt, og jeg mener, at vi i fremtiden bør genoverveje, hvordan vi skruer de her udvalg sammen, siger gruppeformand og politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance til avisen.

En undersøgelse fra 2014 viser, at hver tredje medlem af Dansk Magisterforening kender til kritiske forhold på deres arbejdsplads, "som offentligheden burde have kendskab til".

Emneord: Whistleblower, Whistleblower-ordning, Offentligt ansatte, Regeringen, Embedsmænd, Berlingske
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 04.10.18 Politik
  Din guide til årets debatter: Her er regeringens lovkatalog for 2018-19

  Flere ministre har udsigt til et travlt folketingsår. Se de væsentlige dele og hent hele lovkataloget her - så har du styr på politikernes årshjul, som også er lobbyisternes menukort.

 • 12.03.18 Politik
  Regeringen: Privat lønudvikling er 8,6 procent

  Det er halve sandheder, når arbejdsgiverne påstår at deres ”tilbud” vil give lønstigninger til offentligt ansatte, der lægger sig op af de privates.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 19.12.17 Politik
  ”Løngab” og julemanden er ens

  Hvis du tror på julemanden, så er der også en chance for, at du tror på et ”løngab” på det statslige arbejdsmarked. Men de er begge illusioner og i denne artikel vil illusionen om et "løngab" briste for dig....