Kina fejrer tøvende 50-året for kulturrevolutionen

Kulturrevolutionen var en grusom periode i Kina, hvor millioner udråbtes til klassefjender og mange døde.

Der er spredte og tøvende omtaler på de kinesiske medier mandag af Den store Proletariske Kulturrevolution, som blev igangsat 16. maj for 50 år siden. En kulturrevolution som omverdenen siden har betegnet som en af verdenshistoriens store forbrydelser.

Mellem 1,5 og 1,8 millioner mennesker blev dræbt i den tiårige periode, hvor landets diktator, Mao Zedong, mobiliserede landets unge til at eliminere undergravende borgerlige elementer.

De kontrarevolutionære havde ifølge Mao infiltreret Kina på alle niveauer og var i gang med at undergrave det kommunistiske styre.


Det blev en kampagne, hvor millioner af unge angav deres egne forældre eller nære familiemedlemmer som klasseforrædere.

36 millioner kinesere blev i den periode udsat for politisk forfølgelse og deportationer til fjerne egne af Kina. Det hørte først op med Maos død i 1976.

I dagens Kina tillader regeringen ikke, at de brutale begivenheder debatteres, selv om Kommunistpartiet allerede i 1981 omtalte perioden som "10 års katastrofe". En debat ville i så fald kræve, at Maos rolle skulle blotlægges, og det er regimet ikke klar til. Dertil er han fortsat for meget et symbol for det moderne Kina.

På landets største sociale medie, Weibo, Kinas svar på Facebook, er diskussioner om, hvad der skete 16. maj 1966, blevet slettet, rapporterer netsiden FreeWeibo.com, der specialiserer sig i at gendanne sider.

Mange udtrykte her frygt for, at Kinas nuværende leder, Xi Jinping, med sin igangværende anti-korruptionskampagne kunne føle sig fristet til at gennemføre en ny kulturrevolution.

Nogle få statsdrevne medier havde dog mandag omtale af 50-året. Phoenic TV spurgte unge mennesker, hvilke ord de ville sætte på kulturrevolutionen. Nogle af svarene lød "vanvittig", "en stor ulykke, "idealisme" og "forvirring".

Sådan huske Sui Yongxia det også. Hendes mand begik selvmord under kulturrevolutionen efter at være hængt ud som en klassefjende.

- Det var en vanvittig tid, siger den nu 92-årige kvinde til nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/dpa

 

 

Emneord: Kina, Mao Zedong, Kommunisme
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.15 Politik
  Danmark skal lede EU-Kina-samarbejde om vand

  Danmark har været den drivende kraft i EU's vandsamarbejde med Kina. Efter ønske fra Kina og de øvrige europæiske lande skal Danmark også de næste tre år lede arbejdet.

 • 12.05.15 Politik
  Kineserne viser interesse for Cura Pleje

  Til efteråret viser Kina næststørste tv-netværk et program om Cura Pleje. Et tv-hold fra Shanghai har netop besøgt Cura Gruppen i både Allerød og Hillerød

 • 09.09.14 Politik
  Kinas vandmilliarder skal skabe danske jobs

  Kina vil investere én mia. kroner i vandteknologi dagligt. Det skal kunne mærkes i ordrebogen hos danske virksomheder. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil udbrede danske løsninger og møder i denne uge Kinas minister for vandressourcer for at aftale samarbejde om nye, konkrete projekter.

 • 23.04.14 Velfærd
  Første spadestik til dansk-kinesisk universitetscenter i Beijing

  Den 26. april 2014 vil Hendes Majestæt Dronningen af Danmark, Margrethe II, tage første spadestik til Industriens Fonds Hus, som er den nye bygning til det unikke samarbejde mellem Danmark og Kina.

 • 12.03.14 Politik
  Danmark og Kina skyder stor kultursatsning i gang til efteråret

  Bredskuldrede vikinger, eksperimenterende samtidskunst, sirlige papirklip, nyskabende danseforestillinger, tankevækkende dokumentarfilm og et stort alsidigt, musikudbud rammer til efteråret en række af de kinesiske millionbyer. Afsættet er et stærkt samarbejde mellem danske og kinesiske kulturinstitutioner.