Kina opretter milliardfond for Øst-og Centraleuropa

Beijing forstærker udvikling, som skal skabe dynamik og øget handel med østeuropæiske lande.

Kina har oprettet en investeringsfond på 10 milliarder euro (omkring 75 milliarder kroner), som skal finansiere projekter i det centrale og det østlige Europa, oplyser en af Kinas store banker.

- Fonden, som skal rejse 350 milliarder kroner til infrastruktur, til IT-produktion og til produktion af forbrugsvarer, hedder det i en erklæring søndag fra Kinas Industrielle og Kommercielle Bank.

Fonden blev formelt oprettet, da Kinas premierminister, Li Keqiang, i weekenden besøgte Riga i Letland. 


Fonden er rettet mod Central- og Østeuropa, men den kan udvides til resten af Europa. Fonden vil operere på basis af almindelige forretningsprincipper. 

Fonden er et led i Kinas bestræbelser på at spille en dominerende rolle i globaliseringen, og den er knyttet til landets "One Road One Belt – initiativ." 

Dette initiativ skal skabe et nyt økonomisk landbælte omkring den gamle Silkevej gennem Centralasien, Mellemøsten og Europa. Samtidig udbygges forbindelser til havne i Afrika. 

Dermed forstærkes en udvikling, som har fået Kina til at udvikle sig fra et fattigt indadvendt landbrugsland til et globalt produktionscenter.

Kina håber at skabe nye eksportmarkeder i europæiske lande. 

- Kina har fordelen ved besparende produktionsudstyr og kapacitet, mens landene i Øst-og Centraleuropa har brug for mere industrialisering, hedder det i en tale, som den kinesiske premierminister holdt i Riga ifølge nyhedsbureauet Xinhua.

Li, der ikke lagde skjul på, at der var finansieringsproblemer, opfordrede også til mere samarbejde om "grønne projekter" som sol- og vindenergiprojekter, ligesom han understregede, at Kina er opsat på at importere højkvalitets-landbrugsvarer.

/ritzau/Reuters

Emneord: Kina, Udland, Østeuropæere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.15 Politik
  Danmark skal lede EU-Kina-samarbejde om vand

  Danmark har været den drivende kraft i EU's vandsamarbejde med Kina. Efter ønske fra Kina og de øvrige europæiske lande skal Danmark også de næste tre år lede arbejdet.

 • 12.05.15 Politik
  Kineserne viser interesse for Cura Pleje

  Til efteråret viser Kina næststørste tv-netværk et program om Cura Pleje. Et tv-hold fra Shanghai har netop besøgt Cura Gruppen i både Allerød og Hillerød

 • 09.09.14 Politik
  Kinas vandmilliarder skal skabe danske jobs

  Kina vil investere én mia. kroner i vandteknologi dagligt. Det skal kunne mærkes i ordrebogen hos danske virksomheder. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil udbrede danske løsninger og møder i denne uge Kinas minister for vandressourcer for at aftale samarbejde om nye, konkrete projekter.

 • 23.04.14 Velfærd
  Første spadestik til dansk-kinesisk universitetscenter i Beijing

  Den 26. april 2014 vil Hendes Majestæt Dronningen af Danmark, Margrethe II, tage første spadestik til Industriens Fonds Hus, som er den nye bygning til det unikke samarbejde mellem Danmark og Kina.

 • 12.03.14 Politik
  Danmark og Kina skyder stor kultursatsning i gang til efteråret

  Bredskuldrede vikinger, eksperimenterende samtidskunst, sirlige papirklip, nyskabende danseforestillinger, tankevækkende dokumentarfilm og et stort alsidigt, musikudbud rammer til efteråret en række af de kinesiske millionbyer. Afsættet er et stærkt samarbejde mellem danske og kinesiske kulturinstitutioner.