Klam sparefinte bliver snart forbudt: Krydstogsskibe tømmer toiletterne i Østersøen

FN har efter årelange forhandlinger vedtaget et forbud, der forbyder skibe at tømme kloakaffald i Østersøen.

Snart er det forbudt for passagerskibe at dumpe spildevand i Østersøen. Det har FN’s Internationale Maritime Organisation (IMO) netop vedtaget.

Forbuddet kommer til at gælde for nye passagerskibe fra 2019 og for gamle passagerskibe fra 2021.

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

I WWF Verdensnaturfonden glæder man sig over nyheden. Her har man kæmpet for et sådant forbud i mere end ti år, fortæller generalsekretær Gitte Seeberg.

- Det er en fantastisk glædelig nyhed. Forbuddet vil være til stor gavn for havmiljøet i Østersøen. Vi vil nu arbejde mindst lige så hårdt for, at aftalerne rent faktisk også overholdes, udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Samtidig opfordrer Gitte Seeberg rederierne til at indføre et totalt stop for udtømning af kloakaffald af egen drift hurtigst muligt.

IMO har tidligere vedtaget, at et forbud skulle træde i kraft fra 1. januar i år, men organisationen har udskudt beslutningen flere gange. Det skyldes ifølge WWF Verdensnaturfonden pres fra krydstogtskibenes brancheorganisation, Cruise Lines International (Clia). 

I august 2015 blev der udstedt et badeforbud ved en række københavnske strande på grund af massiv forurening. 

Miljømyndighederne konkluderede dengang, at forureningen var så massiv, at den med al sandsynlighed måtte stamme fra et krydstogtskib, der havde tømt sin toilettank ud i Øresund for tæt på kysten.

Forureningen forårsagede et forhøjet indhold af bakterier i badevandet ved Amager Strand, og i Tårnby Kommune observerede man ved Kongelundsfortet en tyk bræmme af fækalier og toiletpapir på en strækning over 300-400 meter.

Det fik dengang Københavns Kommune til at hejse det røde flag ved både Amager Strand og ved Svanemøllen Strand, der også ligger ud til Øresund.

Under afviklingen af Ironman i København i 2000 viste badevandet sig at være så forurenet med kloakbakterier, at omkring 500 deltagere blev syge af diarré og mavesmerter.

/ritzau/

Emneord: Toilet, Krydstogtskibe, Forurening, Østersøen, Internationale Maritime Organisation, IMO, Gitte Seeberg, WWF, Verdensnaturfonden, Miljøsvineri
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også