Klippekort til ældre bruges på hygge

Landsdækkende ordning til ældre giver mulighed for mere hjemmehjælp. Mange bruger tilbuddet til socialt samvær. Ældre Sagen roser ordningen, der breder sig.

Efter en succesfuld opstart i København er tilbuddet om såkaldte klippekort til svage ældre, der får en halv times ekstra hjælp om ugen, i gang med at blive udbredt til hele landet.

Det seneste skud på stammen er Aarhus Kommune, der fra 1. august vil give cirka 900 af de ældre borgere med størst plejebehov en ekstra halv time ugentligt med hjemmehjælpen.

Hjælpen gør en kæmpe forskel for de ældre ifølge Annette Gyldengren, der er hjemmeplejeleder på Amager og derfor har et indgående kendskab til ordningen i København:

- Det betyder rigtig meget, for de får mulighed for at opleve ting, de ellers ikke ville opleve, siger hun om ordningen, der har været gældende siden 2014 i Københavns Kommune.

I april fik landets kommuner 75 millioner kroner af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold til at udvide ordningen.

Og ifølge Annette Gyldengren viser tendensen i københavnsområdet, at flere og flere bruger muligheden på at spare klip sammen til længere ture:

- Sidste sommer havde vi en ældre herre, der i sin ungdom kørte Amager Strandpark tynd, og han havde ikke været der længe. Så kom der en hjælper og hentede ham og kørte ham rundt ved Amager Strandpark.

- Det er den slags, der kan lade sig gøre, siger hun.

Hun forklarer, at de ældre kan spare seks klip op og dermed ende med op til tre timer med en hjemmehjælper. Og i højere og højere grad betyder det, at de ældre kommer ud af eget hjem:

- Jeg oplever et fald i ældre, der for eksempel skal have hjælp til rengøring. Det handler også om, at man bliver bedre og bedre til at gå i dialog med borgeren om, hvad de har brug for, forklarer hun.

Også i Ældre Sagen er man tilfreds med, at ordningen er ved at blive bredt ud i hele landet:

- Det er en god ordning, fordi den giver den ældre hjemmehjælpsmodtager mulighed for indflydelse på, hvad hjælpen skal bruges til.

- Det er de svage, der virkelig har brug for det, som får hjælpen, understreger Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen.

/ritzau/

Emneord: Hjemmehjælps-Klippekort, Klippekort, Ældre, Hjemmehjælp, Hjemmepleje, Ældre Sagen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 26.07.15 Inge-Lise Brønserud
  Klippekort til ældre bruges til sociale aktiviteter

  Det lyder som en god ordning, hvor de ældre kan få hjælp til bl.a. at komme ud og opleve noget sammen med sin hjemmehjælper. Alligevel tænker jeg om det er den rigtige løsning - om behovet skyldes at mange kommuner har sparet for meget på deres ældreaktiviteter? Her kunne ældre komme og opleve et socialt fællesskab med andre ældre - med relativi få personaletimer, og lokale aktivitetshuse, kunne mange ældre holde fast i deres netværk og være en del af et socialt fællesskab! Det må være mere værd end at kunne opspare klip til at hygge med en ansat hjemmehjælper?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.06.18 Sundhed
  Ministre vil have undersøgt mangel på SOSU'er og sygeplejersker

  Fire ministre skyder kortlægningsarbejde i gang, der skal undersøge kommuner og regioners udfordringer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft på sundheds- og ældreområdet.

 • 03.09.17 Politik
  Regeringen vil forebygge konkurser i ældreplejen

  Med afsæt i et serviceeftersyn af lovgivningen på hjemmehjælpsområdet offentliggør regeringen et nyt udspil, der skal forebygge, at private hjemmeplejefirmaer går konkurs, og at ældre kommer i klemme.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 18.11.16 Politik
  Finanslov 2017: 1,5 mia. kr. til sundheds- og ældreområdet i 2017

  Kræftpatienter og ældre tilgodeses med ekstra penge på næste års finanslov. Pengene skal bl.a. gå til en ny kræftplan, som skal forbedre og fremtidssikre kræftbehandlingen, og til initiativer, der skal give ældre en mere værdig pleje og bedre mad.

 • 26.09.16 Velfærd
  Her er den nationale demenshandlingsplan

  PRESSEMEDDELELSE – Tre nationale mål og 27 konkrete initiativer skal løfte demensindsatsen og gøre Danmark demensvenligt. Sundheds- og ældreministeren vil sikre en højere og mere ensartet kvalitet i behandlingen og plejen af mennesker med demens og i hjælpen til de pårørende.