David Skov er en af landets godt 6000 hjemløse.

Knap 30 års aktivering af kontanthjælpsmodtagere har slået fejl

Skiftende indsatser, stramninger og sanktioner har ikke fået en større andel udsatte ledige i job.

Siden slut-1990’erne har kommunerne haft pligt til at aktivere ledige på bistand – det, der i dag hedder kontanthjælp.

På trods af det har cirka 12-15 procent af den voksne befolkning permanent været på offentlig forsørgelse. Det viser en ny videnskabelig artikel ifølge Videnskab.dk.

Aktivering, sanktioner, stramninger og lavere kontanthjælp har ikke haft nogen målbar effekt på gruppen af svage ledige, som ikke er i a-kasse, og tallene gælder både i Danmark og i resten af velfærdsstaterne i Europa.

»Problemet er, at man ikke har vidst, hvad man skulle gøre. De her borgere har flere og meget større problemer end arbejdsløshed,« siger professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Rosholm.

Op gennem start 2000’erne har politikerne i stigende grad lovgivet om, hvad kommunerne skulle gøre for at få ledige i job. Kommunerne er blevet straffet økonomisk, hvis de ikke gjorde, som lovgivningen sagde.

I lovudviklingen har man inddraget forskning i, hvad der virker for ledige, som er medlem af en a-kasse. For eksempel nyuddannede, som er ledige i en periode, inden de får deres første job.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

»Når man har lavet lovgivning omkring aktivering af svage ledige, har man brugt forskning fra gruppen af stærke ledige og forudsat, at når det virker med sanktioner for stærke ledige, så er det også det, vi gør i forhold til socialt udsatte på kontanthjælp,« fortæller Sophie Danneris, der er postdoc på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.

Både hun og Michael Rosholm forsker i måder at få socialt udsatte på kontanthjælp i job.

Og de er enige om, at videnskabelig evidens i denne sammenhæng er blevet brugt forkert af politikerne.

»Sanktioner har vist sig at virke for dagpengemodtagere. Problemet er, at for at en sanktion skal virke, så skal du have mulighed for at reagere på den. Det har du ikke, hvis du ud over at være ledig også har massive problemer med for eksempel misbrug eller psykisk sygdom. Derudover kræver det jo også, at der faktisk står nogen virksomheder, som vil ansætte de her mennesker, og det gør der ikke uden videre,« siger Michael Rosholm.

Samlet set mener forskerne, at der i høj grad mangler forskning i, hvad der hjælper socialt udsatte på kontanthjælp.

For faktisk ved vi ikke, hvordan vi får flere af de socialt udsatte kontanthjælpsmodtagere i job.

»Vi skal udvikle indsatser, som kan hjælpe denne her gruppe. Det er vi først lige kommet i gang med. Vejen til job for dem er lang. Så du kan ikke bare udvikle en indsats, give den et halvt år og så måle effekten i, om flere er kommet i job,« siger han.

Hele historien hos Videnskab.dk

Emneord: Socialkrisen, Socialkrise, Kontanthjælpregler, Kontanthjælpsreformen, Kontanthjælpsmodtager, Kontanthjælpsmodtagere, Socialt udsatte, Socialpolitisk debat, Socialpolitik, Michael Rosholm, Langtidsledige, Aktivering, 160118
Videnskab.dk på DenOffentlige.dk Videnskab.dk leverer daglige forskningsnyheder og andet indhold, der med afsæt i videnskabens verden giver brugerne en aha-oplevelse og gør dem klogere....
Aktivitet: Artikler: 17 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.02.18 Verner
  Kontanthjælp

  Jeg er en 31-årig mand som har været på kontanthjælp stort set konstant de sidste 12 år. Det har kostet mig hele min ungdom at have med det system at gøre. Jeg er blevet hjerneskadet af kontinuerlig depression, er blevet diagnostiseret med paranoid skizofreni og PTSD, på trods af disse ekstremt alvorlige diagnoser har jeg ikke modtaget nogle former hjælp, jeg blev selv nødt til at finde frem til en ordning i Psykiatrien, hvilket kun varede i 2 år, selvom det mindst skulle vare 5 år. Så var det ud i kulden og på gaden igen. Jeg har givet op for længst, jeg får dyb angst og uro når jeg får indkaldelser til jobcentersamtaler og især når jeg skal møde, kan aldrig være sikker på om sagsbehandleren er ny. Ingen af dem kan alligevel stille noget op, så jeg har måtte trække stikket ift at møde op, jeg kan ikke mere af den slags, det er enormt opslidende. Jeg har ikke modtaget overførsel de sidste 2 mdr af samme grund. Jeg mister snart min lejlighed.
  El er lukket.

  Jeg er i allerhøjeste grad berettiget til førtidspension, men jeg er jo under 40, så det er fuldstændig umuligt ifølge reformerne.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også