Københavnske forstæder ligner Udkantsdanmark

Selvom forstæderne ligger i et byområde, minder de mere om kommuner i Nordjylland, Vestjylland og Lolland.

Stor arbejdsløshed, mange førtidspensionister og borgere på kontanthjælp. Ringe uddannelse, lave lønninger og dårlige karakterer i skolen.

Det er signalementet af det trængte Udkantsdanmark i Nordjylland, langs den jyske vestkyst og på Lolland og de øvrige øer. Men det er i lige så høj grad den kommunale virkelighed i en række forstadskommuner lige uden for København, skriver Jyllands-Posten.

- Vi er massivt udfordret på en række områder, så man kan sådan set godt kalde Vestegnen en del af den danske udkant, siger Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S).

Han henviser til, at kommunen har mange almene boliger og en beboersammensætning, hvor en stor del af indbyggerne står uden for arbejdsmarkedet.

Kommunalforsker Kurt Houlberg fra Kora - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning - genkender også en lang række træk, som går igen både i de trængte udkantskommuner langt fra byerne og i nogle af de københavnske forstadskommuner.

- Der er bestemt en lang række fællestræk som lavere uddannelse, flere på kontanthjælp og høj ledighed. Der er også forskelle, for forstadskommunerne oplever - i modsætning til de øvrige udkantskommuner - ikke afvandring, siger han til Jyllands-Posten

Formand for kommunernes forening, KL, Erik Nielsen (S) genkender som borgmester i forstadskommunen Rødovre problematikken. Han peger på, at en udligningsordning er med til at sikre en mere ligelig pengefordeling mellem rige og fattige kommuner.

/ritzau/

Tilbage
Emneord: Udligning, Udkantsdanmark, Forstæder, Kurt Houlberg, KORA, KL, Erik Nielsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også