KomDir: Tilfredshed med Bo Smith-udvalgets rapport

”Det er vigtigt, vi i de enkelte kommuner forholder os til, hvordan arbejdsbetingelserne for byrådene kan forbedres”, siger Kommunaldirektørforeningens formand, Henrik Kolind, i forlængelse af Bo Smith udvalgets anbefalinger.

Henrik Kolind, kommunaldirektør i Roskilde Kommune og formanden for Kommunaldirektørforeningen (KOMDIR), hilser med tilfredshed, at Bo Smith-udvalgets rapport i høj grad sætter fokus på de særlige forhold, der er for samarbejdet mellem det politiske system og topembedsmændene i kommunerne – og at billedet er, at samarbejdet er velfungerende.


Den nye rapport fra Bo Smith-udvalget er resultatet af mere end ét års granskning af forholdet mellem politikere, embedsmænd og de rammer, de arbejder under. Rapporten baserer sig på den nyeste forskning og interviews med politikere og embedsmænd fra den kommunale verden.

    Læs meget mere om Bo Smith Udvalget her

Henrik Kolind hilser med tilfredshed, at rapporten sætter fokus på de helt særlige forhold, der er for samarbejdet mellem det politiske system og topembedsmændene i kommunerne. Billedet i rapporten er, at samarbejdet fungerer godt og der er grundlæggende er tilfredshed med systemet.

Samtidig viser rapporten, at der er stor forskellighed i, hvordan samarbejdet mellem de politiske ledere, herunder især borgmesteren og de ledende embedsfolk, udfolder sig i den enkelte kommune.

Henrik Kolind konstaterer: "Jeg tror, det er vigtig, at der er fleksibilitet i rammerne for samarbejdet mellem borgmester og kommunaldirektør i den enkelte kommune, men jeg mener samtidig, at det bør aftales konkret, hvordan rollerne i det daglige skal varetages. Jeg er derfor tilfreds med udvalgets anbefalinger om, at man i hver enkelt kommune kan give aftalerne et eftersyn og blive tydeligere på, hvordan samarbejdet bør fungere."

KOMDIR bakker op om forslaget i rapporten om at øge støtten til partier og politikere for at forbedre deres arbejdsvilkår i det daglige arbejde i byrådene, hvor store mængder af sager sætter politikerne under pres. Derimod er foreningen skeptisk overfor anbefalingen af, at politikerne skal bruge mere tid på revisionsrapporter.

”Det er vigtigt, vi i de enkelte kommuner forholder os til, hvordan arbejdsbetingelserne for byrådene kan forbedres”, lyder det fra Henrik Kolind, der fortsætter: ”men vi har svært ved at se fornuften i, at politikerne skal bruge mere tid på arbejdet med revisionsrapporter. Næsten alle kommunale områder er særdeles velregulerede og mere fokus på revision er en yderligere kontrolforanstaltning, der først og fremmest giver mere bureaukrati.”


Energien fra både politikere og embedsmænd bør ifølge Henrik Kolind i stedet fokuseres på de store forandringer og udfordringer, kommunerne står midt i. Til gengæld er han glad for at rapporten behandler et nyt kodeks for kommunale topembedsmænd, fordi der er behov for en skarp diskussion af rollen som topembedsmand – både i forhold til de særlige forhold i kommunerne og i forhold til centraladministrationen.

Sammenlagt udtrykker Henrik Kolind derfor også stor tilfredshed med rapporten, som han ser som et solidt indspark i diskussionen: ”Det kommunale selvstyre udvikler sig hele tiden, og der er brug for kontinuerligt at diskutere dets rammer. Derfor er rapporten et vigtigt bidrag som vi sammen med vore kolleger i de øvrige chefforeninger og KL, ser frem til at gå i dybden med.”

Emneord: Kommunaldirektør, Kommunaldirektørforeningen, Henrik Kolind, Niels Højberg, Bo Smith udvalget, Kodeks for embedsmænd, Embedsmandsstyre, Embedsværk
KOMDIR på DenOffentlige.dk Kommunaldirektørforeningen i Danmark er et forum for kommunale topchefer, som ønsker en kvalificeret platform for dialog og videndeling om det overordnede og tværgående strategiske lederskab samt...
Aktivitet: Artikler: 1 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.11.18 Ledelse
  Lejre slanker direktionen

  Der bliver kun ansat én ny direktør som erstatning for to, der stopper. Det giver en besparelse og skal samtidig sikre et endnu bedre samarbejde på tværs af fagområderne. Ny stilling som vicekommunaldirektør bliver snart slået op.

 • 21.09.15 Ledelse
  Djøf: Et sundt embedsværk – der kan blive bedre

  - Vi står foran en vigtig diskussion om samspillet mellem medierne, politikerne og embedsværket. For det er ingen hemmelighed, at det moderne 24/7 mediebillede allerede i dag påvirker politikernes hverdag drastisk og dermed også embedsmændenes, siger Lisa Herold Ferbing om Bo Smith Udvalgets rapport.

 • 28.05.14 Ledelse
  Djøf nedsætter Nordskov II-udvalg

  Forholdet mellem politikere og embedsmænd og de rammer, de arbejder under, skal kulegraves af bredt sammensat udvalg.

 • 12.05.14 Infrastruktur
  Aarhus Kommune har ved en fejl lagt CPR-numre på internettet

  Aarhus Kommune har som følge af en menneskelig fejl lagt ca. 1.600 CPR-numre på borgere i kommunen på internettet. Hvert CPR-nummer med tilhørende navn blev ved en fejl lagt op sammen med titlen på et brev sendt fra kommunen til borgerne. Titlen rummer i visse tilfælde fortrolige oplysninger om borgeren.