Kommunaldirektør: Borgerne må selv levere velfærd i fremtiden

Borgerne selv, frivillige og teknologien må løse fremtidens velfærdsbehov, men man kan have sine tvivl om, hvorvidt borgernes opfattelse af serviceniveauet kan ændres, skriver kommunaldirektør i Lederskabsstafetten.

“Frivillige borgere kan skabe løsninger i samfundets generelle behov, men det kan også være frivillige borgere, der skaber løsninger i egne eller i pårørendes behov.”

Det skriver kommunaldirektør fra Langeland Kommune, Jørgen Vestby Christiansen, i Lederskabsstafetten. Kommunen er i top ti over kommuner med flest ledige og en økonomi så stram, at kommunen er truet af, at kommer under administration. Det er med andre ord en af de mest udfordrede kommuner i landet, og kommunaldirektøren har således haft de senere års krise tæt på. Han er bekymret for, om danskerne er klar til den omstilling, der er nødvendig.


Kommunaldirektør: Træd ind i minefeltet, offentlige ledere

“Der kan for mig være en større tvivl om, hvorvidt det lader sig gøre at ændre borgernes opfattelse af, at samfundet faktisk kan forvente en stadig større egen indsats, når behov for service opstår hos en selv eller hos ens pårørende. Det danske samfund har igennem de seneste 50 år afvænnet borgerne fra at varetage egne og pårørendes behov til en forventning om offentlige løsninger,” skriver Jørgen Vestby Christiansen

Han fremhæver særligt tre områder, hvor lederne skal mønstre kompetencer og resultater. Teknologi, som i højere grad skal erstatte “varme hænder” selvom det er svært for borgerne at acceptere, dernæst frivillige, som i højere grad skal overtage opgaver, der tidligere blev leveret af velfærdssystemet og til slut skal den enkelte borger selv tage et større ansvar for egen og pårørendes velfærd. Om sidstnævnte siger kommunaldirektøren.

“Denne gruppe af borgere skal forsøges at blive stadig større således, at stadig flere generelle samfundsmæssige behov kan løses af borgerne selv.”

Dermed sætter kommunaldirektøren ord på en central debat om fremtidens kommunale velfærdsopgaver. På kommunalt ledersprog lyder spådommen om fremtidens opgave således.

“I den kommende periode bliver det en ledelsesmæssig opgave at sikre en rationel produktion af en prioriteret efterspurgt service med en forøget inddragelse af samfundets frivillige ressourcer og en forøget udnyttelse af de teknologiske muligheder.”

Kommunaldirektøren erkender, at opgaven er både kompliceret og svær.

“I den opgave vil fremtidens ledere virkelig blive sat på en prøve. At turde have en holdning, der påberåber borgere at løse opgaven selv og reelt ikke som offentlig myndighed at have en alternativ løsning klar, vil være så markant forskellig for nutidens forventninger, at det skal skabe debat. Det er min klare erkendelse, at spørgsmålet er dybt politisk, men jeg forventer ikke desto mindre, at fremtidens ledere tør træde ind i minefeltet og skabe grundlaget for holdbare og – på sigt – accepterede løsninger,” skriver Jørgen Vestby Christiansen fra Langeland Kommune.

 

Emneord: Modernisering, Moderniseringsprogrammet, Lederskab, Frivillige, Kommunaldirektør, Jørgen Christiansen, Velfærd, Velfærdsteknologi
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 06.03.14 Kirsten Netteberg,
  Pårørende og velfærdsopgaver

  Der er næppe plads i moderne familieliv til at levere velfærd ud af huset, end ikke til pårørende. Tværtimod går overskydende hos mange raske gamle til aflastning og støtte for børnefamilierne.......
  Hvorfor mon børnetallet er faldende ?
  Løsning af fremtidens velfærdsopgaver ser ud til at skulle løses af robotter, men så kombineret med ret til at bestemme over sin egen død.
  Løsning af velfærdsopgaver må nødvendigvis ses i et langt større perspektiv, end det der kan øjnes fra et kommunalt regi.........

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 09.03.20
  FOA: Lov skal sikre vuggestuebørn først

  Ny undersøgelse afdækker alarmerende ringe normeringer i daginstitutionerne. De mindste skal tilgodeses først og minimumsnormeringer gælde for den enkelte institution, siger sektorformand i FOA.

 • 04.03.20 Uddannelse
  Ny kampagne: Vælg en uddannelse med mening

  Vores velfærdssamfund får brug for flere kompetente hænder i fremtiden. Derfor er der brug for, at flere af de ca. 90.000 unge, der hvert år søger ind på en videregående uddannelse, vælger en professionsbacheloruddannelse.

 • 25.02.20
  Ny fond skal føre til investeringer for milliarder i iværksættere og vækstvirksomheder

  Erhvervsministeriet har givet Vækstfonden mandat til at etablere Dansk Vækstkapital III (DVK III) i samarbejde med private investorer og pensionsselskaber.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.