Kommunaldirektør: Lad den unge ledige blive chauffør for sælgeren med den brækkede arm

Den unge ledige kom i arbejdsprøvning som chauffør for sælgeren, da han brækkede sin arm. Vi sparede en systemstyret arbejdsprøvning og akassen sygedagpengene, og begge borgere vandt på løsningen. Men den slags sker kun når vi har nogen, der hjælper os med at se mulighederne, skriver kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller.

Kan vi løse problemerne i den offentlige sektor ved at "indrette systemet, så det hjælper medarbejderne med at forstå og imødekomme borgernes behov,” som Mikkel Schiøtt fra Odense skriver

Står vi med et styringsproblem der er en af de primære årsager til den ressource-knaphed, vi oplever overalt i det offentlige ?

Ledelsesavisen #2

Læs også Ledelsesavisen

Nyt slag mod NPM

Stine Johansen: Gør op med retningslinier

Hedensted går kreative veje for at finde løsninger

Dokumentation: Regelstyring virker ikke

Se den samlede udgave af Ledelsesavisen #2 her.

Vil du modtage Ledelsesavisen fremover, så klik her.

Vil du vide mere om Forum og være medlem, så klik her.

Har vi brug for playmakere og brobyggere, når vi vælger at udvikle en 45-årig indgroet adfærd og kultur i retning af samskabelse?

Lad os se på det…

Vi har siden kommunalreformen brugt megen tid på stadig mere detaljeret, fagfunderet speciallovgivning i forsøget på at imødekomme borgernes behov mere målsøgende. Og det fungerer fantastisk godt ud fra den målestok. Det har givet voldsom meget livskvalitet og kompensation for rigtigt mange mennesker. Men fejldisponerer vi så meget, at vi hvis alt ramte plet, så var det intet ressourceproblem i det offentlige? Næppe.

Vi har et styringsproblem

Sagen er, at vi ikke kan ramme plet alene ved at forstå og levere. Vi fastholder styringsproblemet, når vi fastholder en ”dem og os”-holdning med et spørgsmål om at ramme plet. Så omend synspunktet om, at vi har et styringsproblem er korrekt, så løser vi ingenting ved at forsøge med at få selv samme system til at være mere præcist. Jeg som borger vil stadig være en bedømmer af en leverance, som er en fortolkning at mit behov. Jeg får hvad jeg vil have, men ikke hvad jeg behøver.

Derfor er relationsbaseret samskabelse i bred forstand en mere effektiv platform for adgang til ressource-generering. Fra at være i et kunde-leverandørregime sker der et skift til et betydningsfuldt medan-svarsregime. Og vel og mærke uden medansvaret føles som en møllesten i min dagligdag.

Vi skal se på det, vi giver

Min datters matematikkundskaber kan øges, hvis der sættes flere speciallærertimer af – så har vi ressourcepresset. Men min datters matematikkundskaber kan også øges, hvis der gives mulighed for, at jeg som forældre kan finde sammen med naboen, der er bedre til matematikken, og vi sammen holder 14-dages ”matematikarrangementer” – det koster kun strømmen på skolen om aftenen. Og det vil aldrig være en møllesten – for jeg vil ikke med skepsis kikke efter, hvad jeg ikke fik, men med stolthed fokusere på det, jeg gav.

Eller den unge mand på kontanthjælp, der brændende ønsker sig i arbejdsprøvning som chauffør, og den sygemeldte kørende sælger, der ikke kan betjene sin bil i en 3 måneders periode på grund af sin brækkede arm. Her vil et perfekt pletskud være målrettet arbejdsprøvning for den unge mand og sygedagpenge til sælgeren, mens hans arm heler. Begge dele uafhængigt af hinanden. Det er dyrt, men systemet fungerer perfekt!

Måske har du allerede tænkt tanken, for det var hvad vi gjorde i Hedensted.

Hvad nu med hvis den unge mand fik mulighed for at køre for sælgeren, så han kan passe sit job, trods en brækket arm. Ingen udgifter til arbejdsprøvning, ingen udgifter til sygedagpenge. To mennesker bringes sammen, og giver hinanden noget.

Det er ikke et tænkt eksempel. Det er sket i virkeligheden, fordi offentlige medarbejdere ikke tænker på at ramme plet på andres vegne, men tænker på, hvordan vi kan bruge de menneskelige ressourcer, der faktisk er til rådighed.

Det er svært nemt

Det er egentlig meget nemt. Men også meget svært.

Man vasker ikke en 45 års styrings- og tænkningstradition af sig på en eftermiddag. Derfor skal vi have nogen i den offentlige organisation, der har det særlige fokus at inspirere i organisationen i dagligdagen. Om det så skal hedde playmakere eller bro-byggere er underordnet.

Det afgørende er, at en sådan radikal udvikling og udfordring af et system selvfølgelig kræver nogen, der hjælper os andre med at få øjne og ører op for mulighederne i samskabelse. Ikke som et ”add-on” – så vil det jo bare være et ny tandhjul.

Men som en ny motor på vejen til udvikling af vores samfund mod bæredygtig velfærd.

 

Emneord: Samskabelse, Ledelsesavisen, Styringsparadigmer, Styringsmodeller, Borgerinddragelse, Bedre Offentlig Sagsbehandling, Hedensted Kommune, Jesper Thyrring Møller, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Ledelsesavisen #2, 5 år med DenOffentlige
Forum for Fremtidens Offentlige Ledelse & Styring på DenOffentlige.dk Forum er et løstkoblet netværk, hvis formål er at udgøre et mødested for en debat om at fremme bedre offentlig styring og ledelse. ...
Aktivitet: Artikler: 91 | Kompetenceområder: 6

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 04.03.16 Ilse Nielsen
  Samskabelse

  Hvor er det dejligt at læse om det "nye" begreb samskabelse, et ord jeg brugte første gang for ti år siden, til stor morskab for mine daværende kolleger. Det var dengang en tåbelig tanke og på tværs af og i strid med daværende praksis??
  Jeg skulle ikke tænke ud af boksen, men blive på min egen bane osv.
  Derfor glæder det mig at læse det Jesper Thyrring Møller , kommunaldirektør Ii Hedensted Kommune skriver om de tiltag de har i form af samskabelse, og ja det er rigtigt at det er svært, at aflære gamle vaner og begynde at se på opgaverne på en ny måde. Ikke mindst fordi tidspresset er stort på den enkelte og det tager rigtig mange ressourcer før effekten indtræder, men det er det hele værd for den enkelte såvel som for samfundet.
  Tillykke til jer i Hedensted, jeres tanker og metode må gerne sprede sig!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.08.19 Velfærd
  Lejres borgmester flytter sit kontor ud til borgerne

  Torsdag flytter Lejre Kommunes borgmester Carsten Rasmussen sit kontor til Englerup for en dag. Det er første stop på en rundtur, der vil bringe borgmesteren til mange flere steder i Lejre Kommune.

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.