Kommunale borgerforslag når sjældent frem til politikerne

Stadig flere kommuner giver borgerne mulighed for at stille forslag, som politikerne skal diskutere, men de færreste når frem til politikerne.

Det var egentlig meningen, at muligheden for at stille borgerforslag skulle sørge for mere indflydelse til dig og mig. Men forslagene når meget sjældent frem til byrådssalene i Rødovre og Albertslund, som er de to kommuner i hovedstaden, der har indført muligheden.

I Rødovre har ingen af de i alt 16 forslag byens borgere, der er kommet det seneste halvandet år, fået nok stemmer til at blive diskuteret i salen. Men borgmester Erik Nielsen er alligevel tilfreds med ordningen:

- Det åbner en dialog for ting, så selvom der ikke er forslag, der er nået frem til kommunalbestyrelsen, så er der faktisk blevet ændret på en del på baggrund af det, som borgerne har henvendt sig med, siger Erik Nielsen til DR P4 København.

I Albertslund, som er den anden kommune, der har indført borgerforslag, er et enkelt forslag, blevet diskuteret og vedtaget. Det er en sejr, mener borgmester Steen Christiansen.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- Det vidner om, at det kan lade sig gøre, men der er også en kvalitet i, at man bare har debatten, siger Steen Christiansen til DR P4 København.

Det kræver henholdsvis 672 og 1305 stemmer i Albertslund og Rødovre at få et forslag drøftet i byrådssalen, og det er altså de færreste, der opnår det. I Rødovre skal byrådet nu diskutere om antallet skal sænkes til 4-500.

Flyt vinterferie

Bedre trafiksikring af en skolevej, bedre gadebelysning omkring en sø og flytning af vinterferien fra uge otte til syv er nogle af de forslag, der er kommet fra borgerne.

Morten Veile Olsen fra Rødovre er kommet med forslaget om at flytte vinterferien, fordi en række omkringliggende kommuner har i en anden uge.

- Det var en mulighed for mig for at komme ud med min mening, og min forventning er, at politikerne gerne vil være med til at rykke vinterferien, siger Morten Veile Olsen til DR P4 København. 

Hans forslag har ind til videre fået 137 stemmer, og dermed er han langt fra de 1305 stemmer, det kræver at få det diskuteret i byrådssalen. Alligevel mener Rødovre-borgeren, at det er en god idé med de borgerdrevne forslag.

- Det er klart den bedste måde for os almindelige borgere at komme i kontakt med vores politikere, siger Morten Veile Olsen til DR P4 København.

Flere hopper med

Halsnæs kommune har netop indført, at de også vil åbne for borgerdrevne forslag. Det kræver 750 stemmer, hvis forslagene skal nå frem til byrådssalen og politikerne i Halsnæs, men for borgmester Steffen Jensen er det ikke nødvendigvis et mål, at forslagene bliver vedtaget:

- Alene det at forslagene kan skabe debat omkring lokal emner, så vil jeg synes, det er fedt, siger Steffen Jensen til DR P4 København.

Hvidovre, Rudersdal, Høje Taastrup og Furesø kommune har tidligere diskuteret borgerforslag, men afvist det.

Emneord: 200418, Borgerforslag, Halsnæs Kommune, Albertslund Kommune, Rødovre Kommune, Demokrati, Lokaldemokrati, Steen Christiansen, Erik Nielsen, Morten Veile Olsen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 26.09.18 Infrastruktur
  Nordsjælland: Motorvej et skridt nærmere

  Ny VVM-undersøgelse fra Vejdirektoratet konkluderer, at en udvidelse af motortrafikvejen mellem Hillerød og Allerød til motorvej vil gavne både fremkommeligheden, gøre det sikrere at køre på vejen samt forkorte rejsetiderne.

 • 16.03.18 Velfærd
  Ni borgmestre viser Løhde en vej frem: En borger - en plan

  Ni frikommune-borgmestre står sammen om et opråb til innovationsminister Sophie Løhde: Vi skal af med det nuværende kludetæppe af lovgivning, der spænder ben for kommunernes arbejde og komplicerer borgernes hverdag.

 • 16.11.17 Ledelse
  Innovationsminister iværksætter kulegravning af bureaukrati

  I 12 kommuner er der nu igangsat kulegravninger af bl.a. regler og dokumentationskrav på dagtilbuds- og ældreområdet. Kulegravningerne skal være med til at give medarbejderne mere tid til kerneopgaverne, siger ministre. Hent kommissorier her.

 • 14.09.17 Infrastruktur
  Her er vinderne på boligmarkedet

  En opgørelse over hussalget i de seneste 25 år viser, at der er store forskelle på, i hvilke kommuner den årlige fortjeneste har været størst for dem, der solgte i 2016. I top 10 finder vi både Lolland, Rødovre og Samsø.

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.