Kommunalt ansatte har flest sygedage

Kommunernes sygefravær ligger højere end i det private. Medindflydelse på jobbet kan få tallet ned, mener FOA.

Kommunalt ansatte ringer oftere ind på jobbet og melder sig syge.

Sidste år lå sygefraværet i kommunerne i gennemsnit på 12,3 dage og 11,5 dage i regionerne, mens privatansatte havde færrest sygedage med 6,4, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er især inden for arbejde med børn, omsorg og på hospitaler, at sygefraværet ligger højt. Og indenfor sundheds- og socialvæsen var sygefraværet i kommunerne i gennemsnit på 14 dage sidste år, mens det i regionerne lå på 14,7 dage.

- En af forklaringerne på det højere sygefravær er, de ansatte er tæt på børn, der er snottede, og ældre syge mennesker, siger Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren i Fag og Arbejde, FOA. 


Kvinderne er oftere syge end mændene. Og da kvinder udgør den overvejende del af de ansatte i kommuner og regioner, kan kønsfordelingen forklare forskellene i sygefraværet.

- Tit er det også kvinderne, der tager barnets første sygedag. Så det spiller ligeledes ind på tallene, siger Karen Stæhr.

Omkring tre fjerdedele af de ansatte i kommuner og regioner er kvinder, mens det i staten er mindre end halvdelen. Ser man på kønsfordelingen i det private, er det kun en tredjedel af de ansatte, der er kvinder, viser tallene fra Danmarks Statistik.

- Men det handler også om, at ansatte i sundhedssektoren har et hårdt psykisk arbejdsmiljø, netop fordi de arbejder med mennesker og ikke maskiner, siger sektorformanden.

- Skal antallet af sygedage ned, kan medindflydelse og medbestemmelse på arbejdet være med til det. Mange arbejder døgnet rundt, og derfor er det vigtigt, at man kan få arbejdslivet til at hænge sammen med familielivet, så man undgår stress, siger Karen Stæhr.

 
Emneord: Sygefravær, Offentlige ansatte, Trivsel, Medarbejdere, Kvinder, FOA
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også