Familien med de tvangsfjernede døtre skal betale et sekscifret beløb til Hjørring Kommune. Foto: Shutterstock
Familien med de tvangsfjernede døtre skal betale et sekscifret beløb til Hjørring Kommune. Foto: Shutterstock

Kommune får erstatning fra familie, der fik tvangsfjernet døtre: "Det er rettens afgørelse, ikke kommunens"

Kommunalt

12/5/22 12:00

Jens Asbjørn Bøgen

Familien fik tvangsfjernet tre døtre i to år på falske prostitutionsanklager. Nu skal familien betale en formue til Hjørring Kommune for at dække omkostningerne af den erstatningssag, de havde anlagt mod kommunen.

En familie fra Sindal skal betale kommunen et sekscifret beløb. Det står klar, efter Hjørring Byret har afsagt dom i en opsigtsvækkende sag om tvangsfjerning.

Sagen udspringer af, at Hjørring Kommune i to år havde tvangsfjernet familien Boms tre døtre, fordi der var anklager om, at forældrene solgte pigerne til prostitution. Anklagerne blev dog hurtigt afvist af politiet, men der gik stadig halvandet år, før pigerne kom tilbage til forældrene. Derfor sagsøgte familien Hjørring Kommune for at få en undskyldning.

Familien blev imidlertid nægtet fri proces, altså at få dækket sagsomkostningerne af søgsmålet, og nu har retten altså afgjort, at familien skal betale en mindre formue. Helt præcist skal familien betale 55.000 kroner for hver af de tre børn, da der blev ført tre forskellige sager, så det samlede beløb lyder på omkring 165.000 kroner.

Kommunen: "Ikke vores afgørelse"

Jesper Carlsen, Børne- Fritids- og Undervisningsdirektør i Hjørring Kommune, fortæller, at det er begrænset, hvad han kan sige om sagen. Men han pointerer, at det afgørelsen om sagsomkostningerne ikke har noget med kommunen at gøre:

"Det er rettens afgørelse, ikke kommunens," påpeger han.

På de sociale medier har kritikken blandt andet gået på, at familien ikke havde sagsøgt kommunen for at få en erstatning, men blot en undskyldning. Det er dog ikke helt rigtigt, da hver af de tre tvangsfjernede piger, ville have 100.000 kroner i tort. Jesper Carlsen har da heller ingen kommentarer til kritikken:

"Sagen er blevet afgjort ved Ankestyrelsen, og det er det, vi forholder os til."

Byrådsmedlem: "Kan få store konsekvenser på to måder"

Erik Høgh-Sørensen er byrådsmedlem (løsgænger) i Hjørring Kommune. Han frygter, at hele Bom-sagen, som den kaldes, kan få alvorlige konsekvenser på forskellige måder.

"På den ene side kan et falsk tip bidrage til uanede problemer for familiefædre, hvis retssikkerhed er truet. På den anden side risikerer kontroversen om familien Bom at forlede kommunalt ansatte til at tøve i andre sager, hvor der virkelig er brug for et hurtigt indgreb," skriver han i et debatindlæg på nordsoeposten.dk.

Han vurderer desuden i samme indlæg, at hele sagen har kostet staten, kommunen og skatteyderne omkring otte millioner kroner i blandt andet advokatudgifter.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.