Kommune-ansatte fik størst lønstigning i 2016

Kommunalt ansatte kunne i 2016 glæde sig over at være dem, der fik den største lønstigning. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

Fra fjerde kvartal 2015 til samme periode 2016 fik kommunernes medarbejdere en lønstigning på 2,5 procent. De ansatte i regionerne fulgte efter med 2,2 procent mere i løn. Privatansatte fik 1,8 procent, men lønstigningen var lavest i staten. Her kom der kun 1,2 procent mere i lønningsposen, skriver Avisen.dk.

Lønstigningerne skal ses i sammenhæng med, at forbrugerpriserne blot steg med 0,4 procent i samme periode.

Lektor Jørgen Stamhus fra Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet mener, at kommunerne ikke har haft godt nok styr på pengene.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Det er meget, når inflationen er 0,4. Det er en ret høj lønstigning. Det vidner om, at man ikke helt har haft god kontrol med lønstigningstakten i den kommunale sektor, siger Jørgen Stamhus til Avisen.dk.

De kommunalt ansatte skal dog ikke glæde sig for tidligt over de ekstra kroner i lønposen. For der er regler, der siger, at de kommunalt ansatte ikke må stige mere end de privatansatte.

- Uanset hvad årsagen er, er der en reguleringsordning, hvor de kommunalt ansatte kommer til at betale noget af det tilbage igen. De skal reguleres ned, så de får får en lønstigning, som svarer til den private sektor. Efter reguleringen vil de ikke få mere end 1,8 procent på årsbasis, siger Jørgen Stamhus.

Han forklarer, at lønudviklingen i det private svarer til den, man ser i andre lande.

- Det stemmer godt overens med udviklingen i udlandet. Det har været i fokus i en lang årrække nu, at vi skulle have lønstigningstakster, der er konkurrencedygtige. Og der ligger vi nu nogenlunde på niveau med den gennemsnitlige stigningstakst, der er forventet i udlandet, siger han.

De ansatte på sociale institutioner er dem, der er steget mest i løn, helt præcist 2,9 procent.

Emneord: Lønstigning, Lønstigninger, Overenskomstaftale, Lønudvikling, 280217
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også