Foto: Shutterstock

Kommune skal i arbejdsretten for at kræve coronatests

Det er et klokkeklart overenskomstbrud, når flere kommuner kræver coronatest af medarbejderne i fritiden og i medarbejdernes ferie.

Morsø Kommune og KL indstævnes nu for Arbejdsretten for brud på overenskomstens arbejdstidsbestemmelser af fagforbundet FOA. Anledningen er kommunale krav om, at medarbejdere i kommunerne skal lade sig corona-teste i både fritid og ferier.

”Selvfølgelig skal kommunale medarbejdere corona-testes. Selvfølgelig. Men det er et helt urimeligt krav, at det også skal foregå i fritiden og sågar i ferierne. Det er jo hovedrystende forkert,” siger forbundsformand Mona Striib.

Der har været holdt både lokale og centrale forhandlinger om situationen. Men både Morsø Kommune og KL har stået fast på, at coronatests om nødvendigt foregår i fritiden. Man har henvist til, at medarbejderne bør udvise samfundssind.

”Men er der nogen, der har vist samfundssind, så er det frontlinje-personale i f.eks. ældreplejen. Vi har flere tusinde smittede i frontlinjen, vi har hundredvis af arbejdsskade-anmeldelser. Vi har haft en situation, hvor myndighederne fravalgte værnemidler til ældreplejen frem for sygehusene. Her er der sandelig vist samfundssind ved at møde dagligt på arbejde – og i mange tilfælde på skiftende arbejdssteder alt efter, hvad myndighederne havde brug for. På Mors er der nu eksempler på, at medlemmer har modtaget en sms i ferien med krav om at køre små 30 kilometer til Thisted for at lade sig corona-teste,” siger Mona Striib.

Hun pointerer, at coronatests er særdeles vigtige. De er afgørende for at få bekæmpet corona.

”Myndighederne hævder rask væk, at de har mobile test-enheder i brug. Lad dog disse mobile enheder køre forbi f.eks. plejehjemmene. Så tager en test fem minutter. Sværere er det vel ikke,” mener Mona Striib.

Morsø kommune er ikke den eneste kommune, der har beordret medlemmer til test i fritiden.

”Der er flere sager på vej, og jeg håber, at KL nu besinder sig. Det kan de gøre ved at vedgå, at man testes i arbejdstiden. Kan det er praktiske årsager ikke lade sig gøre, så skal man naturligvis have løn for ulejligheden,” mener Mona Strib.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.

 • 08.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune deler erfaringer om verdensmål med FN

  Kommunen er som den første kommune i Danmark blevet bedt om at bidrage med en rapport om arbejdet med verdensmålene til FN. Rapporten er netop offentliggjort på FN’s hjemmeside.

 • 26.05.21 Kommunalt
  Kommune præsenterer nyt projekt for social- og ældreministeren

  Tidligere på året fik Haderslev Kommune tildelt 9,18 million kroner fra Social- og ældreministeriets pulje til nærvær og omsorg i ældreplejen. De skal bruges til at skabe mere nærvær og fleksibilitet i hjælpen på ældreområdet.

 • 20.05.21 Kommunalt
  Smitten i dansk kommune fortsat høj

  På tærsklen til den næste fase i genåbningen er smittetallene i Norddjurs stadig på et højt niveau. En række initiativer er sat i gang for at vende udviklingen, og borgmester Jan Petersen opfordrer til fortsat fælles indsats for at knække kurven.