Foto: Shutterstock

Kommune skal i arbejdsretten for at kræve coronatests

Det er et klokkeklart overenskomstbrud, når flere kommuner kræver coronatest af medarbejderne i fritiden og i medarbejdernes ferie.

Morsø Kommune og KL indstævnes nu for Arbejdsretten for brud på overenskomstens arbejdstidsbestemmelser af fagforbundet FOA. Anledningen er kommunale krav om, at medarbejdere i kommunerne skal lade sig corona-teste i både fritid og ferier.

”Selvfølgelig skal kommunale medarbejdere corona-testes. Selvfølgelig. Men det er et helt urimeligt krav, at det også skal foregå i fritiden og sågar i ferierne. Det er jo hovedrystende forkert,” siger forbundsformand Mona Striib.

Der har været holdt både lokale og centrale forhandlinger om situationen. Men både Morsø Kommune og KL har stået fast på, at coronatests om nødvendigt foregår i fritiden. Man har henvist til, at medarbejderne bør udvise samfundssind.

”Men er der nogen, der har vist samfundssind, så er det frontlinje-personale i f.eks. ældreplejen. Vi har flere tusinde smittede i frontlinjen, vi har hundredvis af arbejdsskade-anmeldelser. Vi har haft en situation, hvor myndighederne fravalgte værnemidler til ældreplejen frem for sygehusene. Her er der sandelig vist samfundssind ved at møde dagligt på arbejde – og i mange tilfælde på skiftende arbejdssteder alt efter, hvad myndighederne havde brug for. På Mors er der nu eksempler på, at medlemmer har modtaget en sms i ferien med krav om at køre små 30 kilometer til Thisted for at lade sig corona-teste,” siger Mona Striib.

Hun pointerer, at coronatests er særdeles vigtige. De er afgørende for at få bekæmpet corona.

”Myndighederne hævder rask væk, at de har mobile test-enheder i brug. Lad dog disse mobile enheder køre forbi f.eks. plejehjemmene. Så tager en test fem minutter. Sværere er det vel ikke,” mener Mona Striib.

Morsø kommune er ikke den eneste kommune, der har beordret medlemmer til test i fritiden.

”Der er flere sager på vej, og jeg håber, at KL nu besinder sig. Det kan de gøre ved at vedgå, at man testes i arbejdstiden. Kan det er praktiske årsager ikke lade sig gøre, så skal man naturligvis have løn for ulejligheden,” mener Mona Strib.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.