Foto: TV 2 Lorry

Kommunen lavede regnefejl: Nu skal borger betale 90.000 tilbage

En 39-årig kvinde fra Gribskov har fået en gæld på 90.000 kroner, fordi kommunen ved en fejl har udbetalt for meget kontanthjælp til hende.

Ægteparret Ann og Søren Bøckhaus Thormann fra Helsinge sætter en ære i altid at holde styr på deres økonomi, for de modtager begge sociale ydelser og én uforudset udgift kan få hele deres spinkle økonomi til at ramle. 

Derfor kom det som et chok for ægteparret, da de kort før jul modtog et brev fra Gribskov Kommune, hvor der stod, at Ann Bøckhaus Thormann uberettiget havde modtaget kontanthjælp i 15 måneder, og nu skal betale 90.000 kroner tilbage til kommunen.

- Jeg synes, det er svært at se rimeligheden i det, lyder det fra Søren Bøckhaus Thormann.

- De laver fejlen, men det er os, der får straffen, siger Ann Bøckhaus Thormann.  

Tarmlidelse og fire diskusprolapser

39-årige Ann Bøckhaus Thormann har i mere end 20 år arbejdet som køkkenmedhjælper, men hun er i dag sygemeldt med en sjældent tarmlidelse.

Hendes mand, 38-årige Søren Bøckhaus Thormannn, har tidligere arbejdet i et møbelfirma, men han har haft fire diskusprolapser, og det betyder nu, at han er i fare for at blive lam, hvis han laver en forkert bevægelse.

Parret blev gift i sommeren 2016. I den forbindelse fik Ann Bøckhaus Thormann reduceret sin kontanthjælp, da hendes mands førtidspension skulle forsørge hende.

Kommunen glemte dog at medregne en supplerende førtidspension på 73.000 kroner årligt, som Søren Bøckhaus Thormann modtager. Derfor fik  Ann Bøckhaus Thormann i 15 måneder en kontanthjælp, som hun ikke er berettiget til. Penge som nu skal betales tilbage. 

- Man kunne måske forstå det, hvis det var én måned, hvor de havde lavet en fejl, men femten måneder er uforståeligt, siger Søren Bøckhaus Thormann.

 

03 i matematik på HF

Parret føler sig uretfærdigt behandlet, fordi de flere gange har sendt alle oplysninger om deres indkomst til kommunen.

- Vi ved jo, at de har alle de rigtige tal. De har selv kvitteret for det i et brev. Derfor er det mig en gåde, hvorfor de ikke bruger oplysningerne, siger Søren Bøckhaus Thormann.

Gribskov Kommune skriver i deres afgørelse, at ægteparret burde have vidst, at de modtog penge, de ikke var berettiget til.

- Jeg fik 03 i matematik på HF. Det er jo ikke noget, man skal prale med, men det kan ikke være rigtigt, at man nærmest skal være revisor for at kunne navigere i den her lovjungle, lyder det fra Søren Bøckhaus Thormann.

- Vi fortæller vores historie, fordi der må være andre i Danmark, der oplever det samme - måske ikke lige med 90.000 kroner. Men hvordan skal borgerne kunne finde ud af reglerne, når kommunen ikke kan, afslutter Ann Bøckhaus Thormann.

Gælden på de 90.000 kroner skal ægteparret afdrage med 500 kroner om måneden de næste 15 år.

 

Kommune: Vi har fulgt loven

- Først og fremmest synes jeg, at det er en rigtig uheldig sag. Jeg kan godt forstå, at ægteparret føler sig afmægtige i sagen med så stort et tilbagebetalingskrav. 

Sådan lyder den ærlige udmelding fra jobcenterchefen i Gribskov Kommune, Peter Steen Olsen.

Ægteparret føler sig ganske uretfærdigt behandlet, da de påstår at have handlet i god tro. De kan nemlig slet ikke selv gennemskue udregningerne og har derfor ikke vist, at de modtog for meget. 

Centerchef Peter Steen Olsen står dog fast på, at de skal betale hver en krone tilbage: 

- Vi har haft vores jurister til at kigge på den (sagen, red.), og vi mener, der er grundlag for at træffe den beslutning, som vi har truffet. Det er derfor, vi fastholder afgørelsen, siger han men tilføjer:

- Det er jo indlysende, at det er svært for ægteparret at betale så mange penge tilbage, og derfor er vi også indgået i en dialog med dem i forhold til tilbagebetalingen. 

Kompleks lov fylder tusindvis af sider

Han vil nu bede forvaltningens ansatte kigge på, hvordan man undgår de her fejl fremover, og hvordan man kommunikerer bedre med borgerne. 

Samtidig appellerer han til Folketinget, da han mener, at kontanthjælpsudregningerne og lovgivningen er blevet alt for kompleks. 

På beskæftigelses- og socialområdet alene fylder lovkomplekset snart 30.000 sider. 

- Reglerne på det her område er så komplekst, at selv eksperterne kan have svært ved at følge med i, hvordan vi laver beregningerne, siger Peter Steen Olsen.

- Eksempelvis er der 30 forskellige satser for kontanthjælp, som vi kan udbetale. Den kompleksitet kan jeg kun anbefale, at man i Folketinget ser nærmere på. 

Læs historien på TV 2 Lorry. 

Emneord: TV2 Lorry, Ann Bøckhaus Thormann, Gribskov Kommune
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 04.05.18 Pær Køie Kofod
  Medfølende !!! Samtidig med det er "vand". I forhold til hvad der foregår på Bornholm. Bornholms Regions Kommune regi. Reel Bananrepublik- tilstande !!!

  Flyttede hjem til min fødeø. Nytår 2004. Med alle papirer iorden.

 • 04.05.18 Henrik Jensen
  Menneskerettighedsdomstolen

  Har 26 april i år taget stilling til en ikke helt identisk sag, men essensen i den sag er at når borgeren er i god tro, kan borgeren ikke drages til ansvar for forvaltningens fejl. Dommen har først endelig retskraft 26 juli 2018. Men bliver næppe anket. Dommen bruger EMRK tillægsprotokol 1 artikel 1 som grundlag.

 • 04.05.18 Niels Braunstein
  Kommunal regnefejl

  Kommunal afgørelse bør indbringes for ankestyrelsen.

 • 04.05.18 Leif Mkkelsen
  Borgerne skal være klogere end forvaltningerne

  Jamen, selvfølgelig skal hver enkelt borger da kende de 30.000 siders lovtekst bedre end de kommunale jobcentre. Klart.
  --
  Men hov, det giver vel anledning til et spørgsmål:
  hvis man ikke kan stole på en kommunal forvaltning, når den udbetaler, kan man så stole på den, når den opkræver?

 • 04.05.18 Jens Erik Starup
  Der er forskel på fisk

  Folk på offentlige ydelser menes åbenbart at være i ond tro, hvis det offentlige udbetaler for meget. Derfor skal de betale tilbage.

  Derimod menes regionernes direktører at være i god tro, hvis de får for store lønninger. Derfor får de lov til at beholde pengene.

  http://www.denoffentlige.dk/900000-kroner-meget-i-loen-nye-brud-paa-reglerne-i-region-syddanmark

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også