Kommuner dropper unge og gør kur til ældre

En række kommuner i yderområderne ændrer nu kurs og satser på at tiltrække seniorer. De er ikke så dyre i pleje som frygtet, siger Bornholms borgmester.

Kom til live-jazz og få et dejligt glas rødvin. Eller hvad med at investere pensionskronerne i skønt hus på landet til weekendture med børnebørnene?

Flere danske kommuner i landdistrikterne er begyndt at gøre sig til over for de danske seniorer, som de håber vil slå sig ned og bidrage til både det sociale liv og kommunekasserne, skriver Jyllands-Posten.

Den pludselige kærlighed til "ældrebyrden" skyldes ifølge 2. viceborgmester i Varde Kommune, Kjeld Anker Espersen (S), først og fremmest kommunernes svigtende held med at tiltrække unge og børnefamilier.

- Vores unge mennesker flytter for at uddanne sig, og det ser ikke ud til, at de kommer tilbage. Så vi vil slå på at være et godt sted, hvor ældre kan bosætte sig, siger han til Jyllands-Posten.

Og når ikke det kan lade sig gøre at få de erhvervsaktive skatteborgere ind i folden, så kan der faktisk også være god økonomi i at tiltrække de ældre, siger kommunalforsker Kurt Houlberg.

- Hvis det både helbredsmæssigt og økonomisk er ressourcestærke ældre, så kan det meget vel være en økonomisk gevinst for kommunen, siger han og påpeger, at kommunerne også får bloktilskud for andelen af ældre borgere.

- Er det omvendt både helbredsmæssigt og økonomisk mindre stærke ældre, så er det ikke sikkert, det er en økonomisk god idé for kommunen, selv om de får bloktilskud, siger Kurt Houlberg. 

Bornholm er ifølge borgmester Winni Grosbøll (S) en af de kommuner, der har vejet plusser og minusser op i forhold til at få flere ældre til øen. Og regnestykket falder ud til de ældres fordel.


- Vi kan se, at udgifterne til døgnpleje osv. ikke er så høje, som vi troede, de ville være. For folk er friske og rørige langt op i 80' erne, før de begynder at få hjælp fra kommunen, siger borgmesteren.

Blandt andet derfor har Bornholm ophævet bopælspligten på øen, så det nu er muligt for formuende seniorer at købe et weekendhus på øen.

- Folk, der forlader arbejdsmarkedet midt i 60'erne og har 20 gode år er en kæmpe ressource for Bornholm, siger Winni Grosbøll.

I Ældre Sagen fremhæver souschef Jens Højgaard også, at ældre i dag både er raskere og rigere end før i tiden.

- I modsætning til tidligere har mange ældre danskere i dag gode pensioner. Dermed er de også gode forbrugere og kan være med til at holde det lokale forretningsliv i gang, siger han.

Han advarer dog samtidig kommunerne mod at tro, at de kun kan høste fordelene af at tiltrække seniorerne.

- Det er klart, at kommunerne skal tilstræbe at have de nødvendige service- og sundhedsydelser, siger Jens Højgaard.

Ældresagen: Ældre kan vende udviklingen i yderområderne

Selv om der er længere til lægen, tør ældre i dag godt flytte væk fra de større byer, lyder det fra Ældresagen

Ressourcestærke ældre kan være med til at vende udviklingen i mange af de yderområder, der de seneste mange år har lidt under fraflytning og butiksdød. 

Det mener Ældresagen, efter at flere kommuner i Udkantsdanmark er begyndt at satse aktivt på at tiltrække folk med lettere slidte dåbsattester.

- I modsætning til tidligere har mange ældre danskere i dag gode pensioner. Dermed er de også gode forbrugere og kan være med til at holde det lokale forretningsliv i gang, siger souschef Jens Højgaard.

Kommuner som for eksempel Bornholm og Ærø er blandt de steder, hvor man gør en særlig indsats for at skaffe flere seniorer. Jazzaftener og rødvin er blandt trickene.

Men spørgsmålet er, om det kan kompensere for længere til lægen og andre nødvendigheder.

- Det er klart, at kommunerne skal tilstræbe at have de nødvendige service- og sundhedsydelser. Der er måske lidt længere til lægen på landet, men ældre i dag er måske også mere mobile end tidligere, siger Jens Højgaard.

Han kalder det positivt, hvis der er tale om en tendens, hvor ældre vælger at bosætte sig i mindre lokalsamfund.

Men selv om de ældre generationer måske vælger yderområderne til, kan det ikke opveje den bevægelse fra land til by, som efterhånden har stået på i mange årtier, og som ifølge tal fra Danmarks Statistik og eurostat er blevet forstærket de senere år.

På Bornholm prøver at man at vende udviklingen med politiske redskaber. For godt et år siden blev bopælspligten ophævet i håbet om at tiltrække flere seniorer.

- Vi håber, at de personer, der køber et hus uden bopælspligt, vil flytte permanent herover i det øjeblik, de forlader arbejdsmarkedet, siger borgmester Winni Grosbøll (S) til Jyllands-Posten.

Jens Højgaard fra Ældresagen kalder de kommunale tiltag for "flødeskum", for dét, der virkelig tæller, er grundlæggende kvaliteter som en attraktiv natur og et aktivt lokalsamfund, siger han.

 

Emneord: Tilflyttere, Bosætning, Seniorland, Grå guld, Kommuner, Bornholms Kommune
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.02.15 Infrastruktur
  Eksplosiv vækst i Kolding

  Det er blevet særdeles populært at bo i Kolding Kommune. Sidste år steg indbyggertallet med hele 728.

 • 14.11.14 Infrastruktur
  Ejendomsmægler skal sælge Struer Kommune

  Kommune ansætter ejendomsmægler som bosætningskonsulent. Han skal blandt andet formidle salg af kommunens byggegrunde samt understøtte de lokale mæglere i salgsarbejdet af deres ejendomme og hjælpe dem med at gøre boligerne mere salgbare.

 • 12.11.14 Politik
  Kommuner skal tænke kreativt om køn i nyt netværk

  Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har startet et netværk af syv kommuner, som skal se på, hvordan de gode eksempler for ligestilling i kommunernes service til borgerne kan udbredes til resten af landet.

 • 23.10.14 Velfærd
  Få kommuner byder på egne opgaver

  Kun få kommuner og offentlige myndigheder byder selv på opgaver, de har sendt i udbud. Det viser ”Analyse af omfanget af og erfaringer med kontrolbud”, som Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde har udarbejdet.

 • 09.09.14 Politik
  Hvad skal Bornholm satse på for fremtiden?

  Bornholms Regionskommune er gået sammen med Realdania om at udvikle en visionsplan, der kan danne et realistisk grundlag for øens fremtid. Udviklingsarbejdet er del af Realdanias initiativ Yderområderne på forkant med omstillingen. Udover Bornholms Regionskommune samarbejder Realdania også med fire andre kommuner i yderområderne om at udvikle nye, strategiske visionsplaner.