Kommuner i vildrede om kontanthjælp til kærestepar

Flere kommuner aner ikke, om de bruger reglerne rigtigt. Lovgivningen er alt for kompliceret, mener ekspert.

Har kæresten penge på kontoen eller hus med friværdi, skal man passe ekstra meget på, hvis man søger kontanthjælp i disse måneder. Det skriver Avisen.dk.

I nogle kommuner må kærestepar ikke have mere end 20.000 kroner på bankbogen, før kassen smækker i, og den ene ikke kan få kontanthjælp. I andre kommuner kan samlevende med formue få halv kontanthjælp i år, og så lukker kassen først i 2015.

Der er nemlig kaos i kommunernes forvaltning af en overgangsordning om formue for samlevende. Ordningen er en del af den meget omdiskuterede gensidige forsørgelsespligt for samlevende.

Det er halvanden måned siden, at loven trådte i kraft. Men flere kommuner hænger i øjeblikket i røret til Arbejdsmarkedsstyrelsen for at få svar på, om de bruger reglerne rigtigt.

- Vi er faktisk meget i tvivl, om vi skal vente med reglen om formue til næste år og afventer svar fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, siger teamleder i ydelsesservice Mette Schmidt Hansen fra Middelfart Kommune.

- Det står ikke i lovgivningen. Nu har jeg læst den lov forfra og bagfra og fra siden, og det står der ikke, siger hun til Avisen.dk.

Sådan er det også i flere andre kommuner. Avisen.dk har set flere mails, hvor Mariagerfjord Kommune skriver direkte til kontanthjælpsmodtagere i kommunen, at reglerne for formue har virkning fra 1 januar 2014.

Men kommunen er også kommet i tvivl og er sammen med fem omkringliggende kommuner ved at undersøge, hvordan reglerne om formue egentlig er.

Forvirringen kan koste kontanthjælpsmodtagere over 6000 kroner i kontanthjælp om måneden.

Lektor i socialret ved Aalborg Universitet Nina Von Hielmcrone mener, at loven om gensidig forsørgelse er endnu et eksempel på, at lovgivningen laves alt for kompliceret.

- De mennesker, der er på kontanthjælp, har ikke en kinamands chance for at finde ud af, om de skal anke, siger Nina Von Hielmcrone til Avisen.dk.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der står for at kommunikere lovgivningen ud til kommunerne, har fået flere opkald fra kommuner, der er i tvivl om formuereglerne.

Kontorchef Cathrine Tjellesen oplyser, at kommunerne har pligt til selv at orientere sig i gældende lovgivning, men at styrelsen blandt andet har udsendt et orienteringsbrev, lagt information på hjemmesiden og afholdt to opstartskonferencer om reformen.

- Kommunerne skal naturligvis administrere efter gældende lov, og borgere kan altid klage over den udbetalte kontanthjælp til Ankestyrelsen, siger hun i et skriftligt svar til Avisen.dk.

/ritzau/

 
Emneord: Kontanthjælp, Kommuner, Kærestepar, Kontanthjælpsmodtagere, Nina von Hiemcrone
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 12.11.14 Politik
  Kommuner skal tænke kreativt om køn i nyt netværk

  Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har startet et netværk af syv kommuner, som skal se på, hvordan de gode eksempler for ligestilling i kommunernes service til borgerne kan udbredes til resten af landet.

 • 23.10.14 Velfærd
  Få kommuner byder på egne opgaver

  Kun få kommuner og offentlige myndigheder byder selv på opgaver, de har sendt i udbud. Det viser ”Analyse af omfanget af og erfaringer med kontrolbud”, som Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde har udarbejdet.

 • 28.05.14 Ledelse
  Stort overskud i Rødovre Kommune

  Rødovre Kommune gik ud af 2013 med et mindreforbrug på 49,5 mio.kr. Det skyldes først og fremmest, at hele organisationen har holdt igen for at undgå økonomiske sanktioner fra staten. Mindreforbruget er ikke gået ud over serviceniveauet, der er blevet fastholdt.