Kommuner klunser millioner fra samfundets svageste

- Vi har jo ikke en chance for at konkurrere mod de kommunale kasser, siger Dansk Røde Kors til DR Sjælland i sag om kommunalt salg af affald til genbrug.

- De andre er alt for dyre. Det er jo vanvittigt billigt herude.

Sådan siger Kaj, der er en af op mod et halvt hundrede kunder, der denne formiddag har taget opstilling i køen - et kvarter før PlusButikken i Næstved åbner.


Det er halvandet år siden, det fælleskommunale selskab AffaldPlus indviede den første kommunale genbrugsbutik øst for Storebælt. Her sælger de effekter, som ansatte på den nærliggende genbrugsplads har reddet op fra trailere og containere og sendt til gensalg i stedet for til forbrænding.

Udvalget er stort. Det samme er omsætningen, der ifølge kommunikationschef Niels Damgaard svinger mellem 200.000 og 300.000 kroner hver måned.

Det skriver DR Sjælland.

Det kan de frivillige hjælpeorganisationer mærke. Flere af dem henter en stor del af indtjeningen via genbrugssalg og bruger pengene på social indsats blandt de udsatte.

Dansk Røde Kors mener, der er tale om unfair konkurrence. Hjælpeorganisationerne må trække på frivillige, ulønnede hjælpere, når der skal samles ind og fyldes op i genbrugsbutikkerne. Affaldsselskaberne får grundstoffet leveret lige til døren af borgerne, og der er fastansatte og fleksjobbere til at sortere og sælge videre.

- Vi har jo ikke en chance for at konkurrere mod de kommunale kasser, siger Tina Donnerborg, der er leder af Dansk Røde Kors´ genbrugssalg, til DR Sjælland.

Affaldsselskabers paraplyorganisation, Dansk Affaldsforening, mener, at de kommunale og humanitære genbrugsbutikker godt kan eksistere side om side på markedet.

Og direktør Jacob Hartvig Simonsen forudser, at det kommunale genbrug vil brede sig:

- De signaler, der kommer både nationalt og internationalt, går i retning af mere ”cirkulær økonomi”. Altså at give affaldet en chance mere. At dét, nogen smider ud, kan andre bruge, siger han.

Emneord: Genbrug, Genbrugsplads, Genbrugssalg, Røde Kors, Næstved Kommune
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også