Kommuner slækker på rengøring og hygiejne

Statsministeren har udråbt høj hygiejne og afstand som supervåben mod corona-smitte. Alligevel oplever flertallet af pædagogiske ledere i dagtilbud og på skole- og fritidsområdet, at kommunerne har slækket på beredskabet og holder igen med ressourcer til rengøring og hygiejnetiltag, der skal begrænse smittespredningen.

Mens daginstitutioner og skoler flere steder i landet har måtte lukke og sende børn og pædagogisk personale hjem på grund af Covid19-smitte, oplever ledere i landets dagtilbud, skoler og fritidstilbud, at de ekstra ressourcer til rengøring, høj hygiejne og arbejdet i faste børnegrupper bliver mindre eller helt er forsvundet.

Det viser en ny undersøgelse blandt 900 pædagogiske ledere, som BUPL har gennemført. 7 ud af 10 ledere oplever, at kommunen har slækket på beredskabet, der skal holde smittespredningen på et minimum. Mens kun hver fjerde oplever, at deres kommune fortsat opretholder et højt beredskab. BUPL-formanden kalder det uansvarligt:

”Statsministeren har lige udråbt høj hygiejne og afspritning som et supervåben i kampen mod smittespredning. Så er det jo dybt bekymrende, at vores pædagogiske ledere oplever, at kommunerne slækker på beredskabet og holder igen, og på den måde er gået på kompromis med både børn og personalets helbred og tiden til den pædagogiske opgave,” siger BUPL’s formand, Elisa Rimpler.

Tre ud af fire ledere siger, at der slet ikke eller kun i mindre eller nogen grad er tilført ressourcer til at leve op til de sundhedsfaglige retningslinjer om mere rengøring, højere hygiejne og mindre børnegrupper. Det er problematisk på et tidspunkt, hvor alle børn er vendt tilbage i daginstitutionen eller skolen, og hvor vi har set flere eksempler på lokale smitteudbrud, hvor børn og pædagoger er blevet sendt hjem.

”Vi kommer til at leve med corona i lang tid, og det er helt urimeligt at tid og ressourcer til forebyggelse skal tages fra institutionens budget. Det presser den pædagogiske opgave endnu mere i en tid, hvor pædagogerne i forvejen skriger på flere ressourcer for at kunne give børnene et ordentlig børneliv. Det er jo ikke for sjov, at vi har kæmpet for minimumsnormeringer,” siger Elisa Rimpler.

BUPL-formanden er foruroliget over, at kun hver femte leder har fået tilsagn om at få dækket alle ekstraordinære udgifter til forebyggelse af smittespredning. Det var ellers en del af økonomiaftalen mellem regeringen og KL, at kommunerne ville blive kompenseret for udgifterne.

”Undersøgelsen viser, at regningen ender på gul stue. Den enkelte leder sættes i en urimelig situation, hvor de bliver tvunget til at bruge pædagogiske ressourcer på ekstra rengøring og vask af legetøj”, siger hun og efterspørger politisk handling:

“Ansvaret er og bliver politisk - og det vil klæde kommunalbestyrelserne straks at sørge for de ressourcer, der er brug for.”

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.