"Tanken er at starte et tilflytter-netværk, hvor de får mulighed for at aftale at gå til badminton eller lave noget andet sammen i fritiden. Det skal give mulighed for, at man har nogle ligestillede at starte ud med for at undgå, at de flytter igen," fortæller borgmester i Kolding, Jørn Pedersen om kommunens børnefamilie-strategi. Foto: Kolding Kommune.

Kommuner vil slå kløerne i børnefamilier

Politik

11/05/2015 15:25

Mikkel Sarka

Otte ud af 10 kommuner har en klar strategi for, hvordan man vil få nye borgere til. Det er i høj grad selvforsørgende børnefamilier, kommunerne håber at lokke.

De danske kommuner er gået i hård kamp om at lokke borgere til byen. Otte ud af 10 kommuner har lagt en strategi for, hvordan de vil lokke borgere til at flytte teltpælene ind bag deres kommunegrænse.

Det viser en rundspørge fra KL's nyhedsbrev, Momentum.

Og der er særligt en gruppe, som flertallet af kommunerne jagter: De selvforsørgende børnefamilier. I undersøgelsen svarer 65 procent af kommunerne, at de jagter netop den gruppe af nytilflyttere - det er mere end nogen anden gruppe.

- Vi har ressourcestærke børnefamilier som målgruppe, fordi de bare er en attraktiv målgruppe. Det er dem, der genererer vækst og flere mennesker på sigt, fordi de føder børn, siger Mette Harbøll, der er brandingkonsulent i Hedensted Kommune, til Momentum.

Undersøgelsen viser også, at kommunerne med låneboliger, lokale ambassadører og tilflytter-netværk bevæbner sig til kampen om at få flere borgere til byen - og kampen for at få dem til at blive.

For hver fjerde af de nye borgere forlader deres nye kommune igen inden for et år. Det fortæller seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Helle Nørgaard.

- Der er ingen idé i kun at søge at tiltrække, hvis man ikke også har en plan for at fastholde. Det er der heldigvis også en del kommuner, der har fokus på i form af tilflyttermøder og lokalambassadører, fortæller hun til Momentum.

En af kommunerne, der er klar til kamp, er Kolding Kommune. Her er borgmester Jørn Pedersen (V) i gang med at starte et tilflytter-netværk, fortæller han.

- Tanken er at starte et tilflytter-netværk, hvor de får mulighed for at aftale at gå til badminton eller lave noget andet sammen i fritiden. Det skal give mulighed for, at man har nogle ligestillede at starte ud med for at undgå, at de flytter igen, siger han.

På trods af alle de fine tiltag viser undersøgelsen også, at når kommunerne skal argumentere for, hvorfor borgere skal flytte til deres postnummer, så er kommunens geografiske placering og natur de hyppigst brugte argumenter.

Fakta: Disse borgere vil kommunerne lokke til   * 65 procent af kommunerne vil have selvforsørgende børnefamilier til at flytte ind på deres side af kommunegrænsen.

* 37 procent af kommunerne vil have fat i de højtuddannede unge

* 32 procent af kommunerne forsøge at lokke de midaldrende uden børn

* 31 procent af kommunerne vil have kløerne i selvforsørgende singler

* 16 procent af kommunerne gerne tiltrække ældre.

Kilde: Nyhedsbrevet Momentum

 

Mest Læste

Annonce