Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad i 2017

24/08/2012 23:57

Niels Buch Johannsen

Aarhus og Region Midtjylland blev fredag eftermiddag udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Nu kan aarhusianerne og midtjyderne se frem til et overflødighedshorn af kultur- og sportsbegivenheder, og festen begynder allerede i aften i BY i BY på Bispetorvet, hvor sejren klokken 22 bliver markeret med musik og festfyrværkeri.

RETHINK er fremtiden. Det står klart, efter at en international jury i dag har udpeget Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Under temaet RETHINK/GENTÆNK vil Aarhus og regionen i de kommende år byde på mere end 300 kultur- og sportsbegivenheder, og 12 megaevents skal trække mere end 50.000 tilskuere hver. Forventningen er, at de mange begivenheder vil samle fem millioner publikummer på regionalt niveau.

”Det er en lykkelig og perspektivrig dag for Aarhus. Med titlen som Europæisk Kulturhovedstad har vi taget et afgørende skridt i byens udvikling og afsat tydelige spor for fremtiden. I 2017 vil byen folde hele sit store potentiale ud og vise nye løsninger på fremtidens udfordringer. Det her er en investering, som skal sikre, at Aarhus fortsat er en attraktiv by at bo, arbejde og drive virksomhed i”, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard.

Det er Aarhus Kommune, der sammen med de øvrige 18 kommuner i regionen og Region Midtjylland, der står bag ansøgningen om at blive Europæisk Kulturhovedstad.

Det er fantastisk at opleve, hvordan 19 kommuner er gået sammen om denne proces, og at se, hvor meget vi har at bygge på i denne region. Jeg ønsker Aarhus og hele regionen et stort tillykke med sejren og glæder mig til at se projektet folde sig ud – i regionen, i Danmark og i Europa”, siger regionsformand Bent Hansen.

Med titlen som Europæisk Kulturhovedstad i hus, vender byen nu blikket fremad mod kulturhovedstadsåret 2017.

”Aarhus har vist vejen, og jeg er helt overbevist om, at vi kan skabe en kulturhovedstad, der vækker opsigt. Vi har en meget stor talentmasse med engagerede ildsjæle, og vi har allerede i dag meget at bygge på med ny havnefront, multimediehuset, letbanen og vores museer er i topform. Unge mennesker strømmer til byen. Vi har de allerbedste muligheder,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Marc Perera Christensen.

Projektleder Trevor Davies er begejstret over, at juryen har valgt Aarhus.

”At vi har vundet titlen, er resultatet af en lang og givende proces. Temaet RETHINK kommer til at styrke kulturlivet i Aarhus og Region Midtjylland. Ansøgningen byder på en perlerække af projekter, og en lang række driftige mennesker i hele regionen står klar til at arbejde videre med at udvikle ideerne,” siger projektleder for Aarhus 2017, Trevor Davies.

Det er ambitionen bag det aarhusianske værtskab som Europæisk Kulturhovedstad i 2017, at det store program skal være tilgængeligt for alle. Årets vigtigste begivenheder bliver gratis for at fremme aktiv deltagelse, og programmet spænder vidt. Der indgår hustage, baggårde, kystlinjer, saneringsmodne fabrikker, parker, skove og søger, og Aarhus 2017 vil invadere arbejdspladser, hospitaler, rådhuse, skoler og børnehaver. Også de etablerede kulturinstitutioner indgår som en vigtig del af projektet. Målsætningen er, at Aarhus 2017 skal fremme et aktivt medborgerskab.

Men kulturhovedstads-satsningen er meget mere end kultur. Det er en vision for by- og erhvervsudviklingen, turisme, innovation og infrastruktur i hele regionen, der skal gøre det endnu mere attraktivt at bo og arbejde i vores by og landsdel.
Forberedelser til afgørelsen har været i gang i de sidste fem år. Flere end 8.000 personer i Region Midtjylland har bidraget til processen, der har skabt helt nye og spændende netværk på tværs af kommuner, kultur og erhvervsliv.

Værtskabet som Europæisk Kulturhovedstad går på skift mellem EU's medlemslande, og hver år udpeget to byen som hovedstad. I 2017 er det Danmark og Cypern, der er sikret titlen. Den eneste danske by, som hidtil har haft titlen, var København i 1996. Danmark bliver næste gang vært i 2032.
Det er en international jury på 13 personer, der har valgt Aarhus 2017 som Europæisk Kulturhovedstad.

Mest Læste

Annonce