Borgerne sætter markante aftryk på aftale om fremtidens kommune

19/3/13 10:09

Niels Buch Johannsen

Et samlet Aarhus Byråd indgik natten til tirsdag forlig om fremtidens Aarhus Kommune. Med aftalen ønsker byrådet at styrke kommunens service, og borgere, foreninger og virksomheder kan se deres forslag afspejlet direkte i forligsteksten.

Efter et intensivt forhandlingsforløb indgik samtlige partier i byrådet. Således står 31 ud af byrådets 31 medlemmer bag forliget. Med aftalen er der især lagt op til at styrke samspillet mellem borgerne og kommunen på alle fronter. 

Aftalen bærer samtidig markant præg af den borgerinddragelsesproces, der er gået forud for de politiske forhandlinger. Bl.a. kan peges på følgende elementer:

• Kommunikationen og måden at inddrage borgere, virksomheder og foreninger skal gentænkes. Med udgangspunkt i de forslag der er indkommet i inddragelsesprocessen skal derfor nedsættes arbejdsgrupper med deltagelse af borgere, virksomheder, foreninger og ansatte i kommunen.

• Borgerne skal have bedre muligheder for at følge sager og klager igennem systemet. Forligspartierne er enige om, at der skal etableres en ”track and trace”-service.

• Borgerkontakten mellem kommunen og borgerne styrkes ved indførelse af en 24 timers service. Det indebærer, at en borger, der klager, kontaktes på hverdage inden for 24 timer efter at klagen er modtaget.

• Der oprettes en funktion uden for kommunen, som får til opgave at rådgive og hjælpe borgerne i klagesager svarende til uvildig retshjælp.

Aftalen fastslår også, at byrådet i starten af hver byrådsperiode skal opstille konkrete mål for byen. Det skal ske i et samspil med borgere, foreninger og virksomheder med inspiration fra de gennemførte inddragelsesforløb. Her er vist stor vilje til at engagere sig og tage ejerskab for byens udvikling. Aarhus-målene bliver dermed et fælles afsæt for byens udvikling.

Forligspartierne finder det helt afgørende, at kulturen i Aarhus Kommune ændres – og i særdeleshed skal samarbejdet på tværs i kommunen blive bedre med fokus på helheden. Dette skal ske ved at udarbejde et nyt ledelses- og styringsgrundlag samt en samlet delegationsplan. En ændret kultur skal bane vejen for en bedre service for borgere og virksomheder. 

Partierne ønsker at styrke erhvervsklimaet, og i inddragelsesforløbene kom virksomhederne med konkrete forslag til forbedringer, som der nu skal arbejdes videre med. Det gælder ”one stop shop” for virksomheder, ”key account managers” og ”kanalstrategi”, som giver en hurtigere service. 

Borgmester Jacob Bundsgaard:

”Vi har lavet en aftale, som i høj grad styrker åbenhed og borgerinddragelse i kommunen. Det er jeg meget tilfreds med, og det viser samtidig, at byrådet har lyttet til de mange gode forslag fra borgerne. 

Jeg ville gerne have haft en mere ambitiøs aftale og f.eks. indført enhedsforvaltning, men med den nye aftale har vi taget mange skridt i den rigtige retning”.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.