Et skridt tættere på grøn varme i Aarhus

12/12/12 8:44

Niels Buch Johannsen

Energitilsynet har netop sagt god for en finansieringsmodel, der bringer DONG Energy og AffaldVarme Aarhus tættere på en ny grøn varmeaftale for de næste 15 år.

DONG Energy og AffaldVarme Aarhus (AVA) mangler blot de endelige godkendelser i en ny 15-årig varmeaftale, som indebærer en ombygning af Studstrupværket, så det i fremtiden også kan producere el og varme på træpiller. Energitilsynets accept af finansieringsmodellen er et afgørende skridt mod, at aftalen kan føres ud i livet.
”Vi vil meget gerne støtte op om Aarhus Kommunes klimaambitioner og ønsker om en grøn og pålidelig varmeforsyning. Og med Energitilsynets accept af vores finansieringsmodel, er vi nået et stort skridt nærmere en ny varmeaftale gældende frem til 2030. Aftalen vil dog være betinget af, at DONG Energy træffer endelig investeringsbeslutning om selve ombygningen,” siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i DONG Energy.
En ny varmeaftale mellem DONG Energy og AVA baseret på varme fra træpiller, understøtter Aarhus’ ønske om at være CO2-neutral i 2030, og det konkrete projekt er en integreret del af Aarhus Kommunes Klimavarmeplan 2010. Aarhus Kommunes klimavarmeplan fokuserer langsigtet på CO2-neutralitet, en flerstrenget varmeforsyning og forsyningssikkerhed.
Laura Hay, rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, glæder sig over, at Energitilsynet har nikket ja til finansieringsmodellen. Det bekræfter, at man også fra centralt hold er parate til at gå nye veje, og viser en åbenhed for nye sammarbejdsmodeller til glæde for varmekunderne.
”Aftalen har stor betydning for at nå målet om, at Aarhus Kommune bliver CO2-neutral i 2030. Aftalen vil betyde en reduktion på op mod 80 pct. på CO2-udslippet i fjernvarmeproduktionen. Samtidig vil aftalen være med til at sikre, at vi også fremover har konkurrencedygtige og attraktive fjernvarmepriser i Aarhus,” siger Laura Hay.
For DONG spiller reduktionen i CO2-udledningen også en væsentlig rolle.
"Som en del af DONG Energy's omstilling til grøn energi planlægger vi at konvertere flere af vores kraftværker fra kul til biomasse, så vi også i fremtiden kan levere varme til Danmarks storbyer samtidigt med, at vi reducerer vores CO2-udledning," siger Thomas Dalsgaard.
Hvis parterne når til enighed om varmeaftalen og DONG Energy træffer endelig investeringsbeslutning i april 2013, forventes Studstrupværket at være klar til at levere biomassebaseret varme til Aarhus og omegnskommuner fra oktober 2015.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.