Første solcellemaster i Aarhus

14/08/2012 14:04

Niels Buch Johannsen

Aarhus Kommune har installeret to solcellemaster med LED-lamper og har herved sparet over 500 meter kabellægning. I forbindelse med etablering af en cykelsti mellem Studstrup og Skæring, har Aarhus Kommune fået installeret to nye solcellemaster, som er de første af sin slags til brug i den kommunale vejbelysning i Aarhus.


”Vi har valgt solcellemaster med batteri. Aarhus Kommune har sparet over 500 m gravearbejde og kabellægning pga. de lange afstande til det nærmeste sted, hvor der kunne tilsluttes vejbelysning,” fortæller belysningsingeniør Peter Ryberg Neess fra Trafik og Veje.

Til projektet er der valgt en løsning med master beklædt med solceller, som producerer strøm til et batteri i dagtimerne. Batteriet, som er placeret i fundamentet, lagrer strømmen til nattetimerne. Om aftenen bliver strømmen brugt i lamperne til belysning af stioverførelsen ved Skovlundvej. Ved valg af solcellemast er der tænkt over både æstetik og økonomi.

De anvendte lamper er med LED-lyskilder, som er meget energieffektive, hvilket også er nødvendigt for at strømmen til lamperne ikke slipper op i løbet af natten. LED-lyskilderne udmærker sig derudover ved at have en meget lang levetid, og så er LED-lys egnet til at sidde i kolde omgivelser.

Aarhus Kommune kan kommunikere med solcellemasterne gennem internettet og en applikation til smartphones, da masterne er tilsluttet telenettet. Herigennem er det muligt at ændre lysprofiler og modtage information om blandt andet batterikapacitet.
Opsamlingen af information er vigtig for at skabe erfaringer med drift af elproducerende master i Aarhus Kommune. Erfaringerne skal bruges i forbindelse med eventuelle lignende projekter i fremtiden.
 

Mest Læste

Annonce