Rådmand: Klart mål for erhvervsuddannelser

14/03/2013 16:08

Niels Buch Johannsen

”Vi skal have et klart mål for, hvor mange unge, der vælger og gennemfører en erhvervsuddannelse.” Det siger social- og beskæftigelsesrådmand Hans Halvorsen, Aarhus Kommune, som bakker op om Dansk Metals forslag om et mål på 40 procent af en ungdomsårgang.

100.000 unge risikerer om 10 år at stå uden job og med en studentereksamen, som de ikke kan bruge til noget som helst. Det fremgår af en analyse fra Dansk Metal. På den baggrund foreslår fagforbundet, at politikerne indfører et mål om, at 40 procent af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse.

”Det er under alle omstændigheder vigtigt, at vi sætter os et klart mål, og det vil vi nu gøre lokalt i Beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune. Kun på den måde kan vi skabe den nødvendige fokus på området og rette op på den skæve fordeling, som vi ser i dag,” siger Hans Halvorsen. 

Syv ud af ti unge vælger i dag gymnasiet efter folkeskolen, mens kun godt hver femte ung søger ind på en erhvervsuddannelse. Ifølge Dansk Metals analyse vil der i Danmark om 30 år være 348.000 færre med en erhvervsuddannelse i bagagen. 

”Det er et alarmerende perspektiv. Vi ser allerede i dag de første tegn på mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for en række håndværksfag. Og det bliver kun værre, hvis vi ikke sadler om nu,” siger Hans Halvorsen, der erkender, at et mål ikke gør det i sig selv.

En klar målsætning er derfor en naturlig forlængelse af det fremstød for erhvervsuddannelserne, som Aarhus Kommune havde med DM i Skills i januar, hvor 30.000 besøgende fulgte godt 250 unge lærlinges kamp for at blive Danmarksmestre i deres håndværk. 

”Den succes skal vi nu følge op på med en styrket indsats for, at de unge, deres forældre og lærerne også retter deres fokus på erhvervsuddannelserne,” siger Hans Halvorsen. 

Se analysen "Manglen på faglært arbejdskraft vil nå alarmerende højder"

Mest Læste

Annonce