Kommune hjælper borgerne med klimasikring af deres huse

13/03/2013 10:58

Frederiksberg Kommune

Mange husejere vil gerne klimasikre deres huse, men de ved ikke, hvordan de skal gribe opgaven an. Som den første kommune i landet indgår Frederiksberg nu en aftale om oprettelse af en klimafunktion i Frederiksberg Forsyning, der skal lave opsøgende arbejde og hjælpe husejere. Miljøminister Ida Auken hilser initiativet velkomment.

Hvis byen skal være bedst muligt sikret mod oversvømmelser, kræver det en klimasikring, hvor alle arbejder sammen. Kommunen skal gå forrest med de overordnede løsninger, men også virksomheder og husejere kan gøre en stor forskel i deres lokale område.

Erfaringen viser imidlertid, at mange har svært ved at gribe opgaven an - også selv om, at der er mulighed for offentlig støtte til klimasikring. Derfor har Frederiksberg Kommune som den første i landet lavet en aftale med Frederiksberg Forsyning om at tilbyde en opsøgende medarbejder, der skal hjælpe borgere og virksomhedsejere.

Miljøminister Ida Auken besøger Frederiksberg Forsyning onsdag for at høre mere om ordningen:

”Forebyggelse er den bedste måde at komme sikkert igennem et massivt skybrud og ved at klimasikre sin bolig eller virksomhed kan man spare mange penge og endnu flere bekymringer. Jeg er sikker på, at en klimamedarbejder, der kan rådgive om klimasikring, vil blive en succes på Frederiksberg. Det har vi haft stort held med i Miljøministeriet med vores borgerkampagne, hvor vi i samarbejde med blandt andet kloakmestre og anlægsgartnere giver borgerne mulighed for at få et gratis klimatjek. Der er brug for gode eksempler som Frederiksberg Kommune, der kan vise andre kommuner, hvordan man kommer godt i gang med klimasikringen”, siger miljøminister Ida Auken.

Borgmester i Frederiksberg Kommune, Jørgen Glenthøj, glæder sig til at fortælle ministeren om ordningen:

”Mange borgere er usikre på, hvordan de skal gribe denne opgave an og det er fuldt forståeligt. Men nu kommer der en opsøgende ekspert ud i risikoområderne og fortæller folk om, hvad de kan gøre og om mulighederne for økonomisk støtte. Det bliver et rigtig godt supplement til den overordnede klimatil¬pas-ningsplan og de indsatser, kommunen har vedtaget og sat i gang. Til sammen giver det et markant løft på dette område ”, siger Jørgen Glenthøj.

Medarbejderen skal analysere data og udpege, hvilke ejendomme, der er særligt udsat i forbindelse med skybrud og andre effekter af klimaforandringerne. Dernæst skal medarbejderen rådgive borgerne om, hvilke løsninger, der vil være bedst - og eventuelt også hjælpe med projekteringen.

Ud over det skal medarbejderen også styrke den generelle information om, hvordan man leder regnvand effektivt væk lokalt, og dermed undgår oversvømmelser.

Foreløbig har kommunen lavet en aftale om denne klimafunktion i Frederiksberg Forsyning til og med 2015. Dernæst skal ordningen evalueres, før kommunen beslutter, om den skal fortsættes. 

Mest Læste

Annonce