Hovedstadens bedste rygestoppere bor i Gladsaxe

20/01/2012 11:40

Gladsaxe Kommune

To ud af tre borgere, der har gennemført Gladsaxe Kommunes gratis rygestopkurser, er røgfri seks måneder efter. Det viser ny opgørelse fra den nationale Rygestopbase. Gennemsnittet for det øvrige Danmark er 42 procent. Seks måneder efter endt rygestop er 65 procent af de borgere, som har gennemført et gratis rygestopkursus i Gladsaxe Kommunes Forebyggelsescenter, røgfri. På landsplan er tallet 42 procent, og Gladsaxe bliver kun overgået af Varde og Hjørring Kommuner.

- Der er flere årsager til, at Gladsaxe Kommune ligger så flot over landsgennemsnittet, når det gælder resultaterne af vores rygestopkurser. Vores kurser er meget populære, og kombinationen af et godt tilrettelagt kursus, dygtige undervisere og en flok borgere, der virkelig er opsat på at lægge cigaretterne på hylden, er en stor del af forklaringen, siger sundhedskonsulent i Gladsaxe Kommunes Forebyggelsescenter, Mie Møller Nielsen.

Grundig forberedelse af rygestoppet
Et rygestopkursus foregår i en gruppe på otte til 12 personer, som mødes fem gange á to timer fordelt over seks uger. De to første mødegange bruges til forberedelse af rygestoppet. Der aftales en fælles stopdag for hele holdet, som ligger mellem anden og tredje mødegang.

Udviklet af Kræftens Bekæmpelse
Konceptet med rygeafvænning i grupper er udviklet af Kræftens Bekæmpelse. Kurserne arrangeres af Gladsaxe Kommunes Forebyggelsescenter, som siden 2006 har udbudt gratis rygestopkurser til Gladsaxes Borgere.

I november 2011 modtog Gladsaxe Kommunes Forebyggelsescenter et certifikat på, at have opnået den nationale database, Rygestopbasens, kvalitetsmål om, at minimum 50 procent af deltagerne i et rygestopkursus er røgfrie et halvt år efter endt rygestopforløb. De borgere som optællingen indbefatter, har deltaget i minimum fire ud af de fem mødegange som rygestopkurset består af. Alene i 2011 har ca. 120 borgere meldt sig til et rygestopkursus.

Færre rygere
20 procent af den danske befolkning er daglige rygere, men de nyeste tal tyder på, at der bliver færre danskere, med hang til smøger. I Gladsaxe Kommune er der ca. 7.500 borgere, der ønsker at holde op med at ryge. Tallene kommer fra kommunens Sundhedsprofil, som bygger på borgernes egne rapporterede svar, og viser at der stadig er et godt grundlag for at fortsætte arbejdet med rygestop i Gladsaxe Kommune, og det er en god idé at inddrage andre i rygestopprocessen.

- Vi opfordrer gerne borgerne til at tage deres rygende ægtefælle eller veninde med, da det kan være en god hjælp at have en at støtte sig til, også efter kurset, siger sundhedskonsulent Mie Møller Nielsen.

I løbet af 2012 tilbyder Forebyggelsescentret i Gladsaxe Kommune også et nyudviklet kursus, Kom & Kvit. Kurset adskiller sig fra almindelige rygestopkurser ved at have et længere forløb, som borgeren selv er med til at sammensætte, og der er mulighed for sms'er, e-mails, telefonopringninger og møder i rygestopgruppen.

Mest Læste

Annonce