Glem ikke de pårørende

05/11/2012 14:28

Greve Kommune

”Jeg var blevet min mands sygeplejerske, men efter at jeg har deltaget i samtalegruppen for pårørende til hjertepatienter, er jeg holdt op med det. Og nu er forholdet blevet ligeværdigt igen”. Det fortæller en af deltagerne i Greve Kommunes nye tilbud til pårørende til hjertepatienter.

I kommunerne er der generelt meget fokus på behandling og rehabilitering af hjertepatienter. Men patienternes pårørende er ofte en overset gruppe, og det er en stor fejl. Det mener to kvindelige pårørende til hjertepatienter i Greve Kommune, Gitte og Hanne, som det sidste halve år med succes har deltaget i et forløb med gruppesamtaler for pårørende.

Gitte og Hanne har selv ønsket at fortælle om deres oplevelser i pårørendegruppen, og de har ønsket at være anonyme af hensyn til deres mænd.

”Det er måske for meget at sige, at pårørendegruppen har reddet mit ægteskab efter min mands sygdom, men det har i hvert fald gjort det meget bedre”, fortæller Gitte, en af deltagerne i pårørendeforløbet.

Gitte var i begyndelsen meget tøvende over at skulle deltage i pårørendegruppen: ”Min mand var meget skeptisk, for han troede, at jeg skulle hen og tale om ham. Og selv følte jeg mig som lidt af en forræder ved at melde mig til noget, som han ikke var en del af og ikke brød sig om. Men i pårørendegruppen fandt jeg hurtigt ud af, at vi jo slet ikke skulle tale om vores ægtefæller, men vi skulle tale om os selv. Og det var tiltrængt!”.

Hanne, en anden af deltagerne i pårørendegruppen supplerer: ”Når man har en pårørende med en hjertesygdom, spørger alle altid til, hvordan det går med patienten. Men der var aldrig nogen, der spurgte til, hvordan jeg havde det. Jeg stod derfor meget alene med mine bekymringer. Og samværet med min mand handlede meget om, hvordan jeg kunne gøre alting godt for ham. Det var derfor en stor lettelse at møde ligestillede, og høre at man ikke var alene om problemer og bekymringer”.

Både Gitte og Hanne fortæller, at de i samtaleforløbet har fået nogle værktøjer til bedre at kunne håndtere forholdet til deres mænd – og deres egen frygt i forhold til mandens sygdom.

”Jeg begyndte langsomt at få øjnene op for mine egne behov; jeg begyndte for eksempel at løbe motionsløb igen” fortæller Hanne.

Og Gitte supplerer: ” Ens bekymringer som pårørende gør jo, at plejegenet går i sving. Men det er ikke en god idé, for den syge vil ikke være under opsyn. Så jeg er holdt op med at være min mands sygeplejerske, og på den måde er ægteskabet blevet ligeværdigt igen. Jeg er også holdt op med at spørge min mand, hvordan han har det, og det er han helt lettet over det, for han syntes, at det var blevet meget irriterende”.

Pårørendeforløbet for hjertepatienter foregår i Træningsenheden i Greve, Hundige Alle 11, under koordination af en psykolog i rehabiliteringsteamet. Gruppen mødes hver anden uge, og der er løbende optag i gruppen.

Fakta
Omkring 420.000 danskere lever i dag med en hjertekarsygdom. Det betyder, at der i en kom-mune som Greve med 48.000 indbyggere er cirka 3800 borgere med diagnosen.
 

Mest Læste

Annonce