Musik vokser ud af dødt træ

20/12/2011 14:44

Haderslev Kommune

I stedet for at fælde fire syge asketræer i Haderslev er de i øjeblikket ved at blive forvandlet til musikinstrumenter og værktøj.

Ved den nordlige indgang til Kløften i Haderslev er stammen på et gammelt asketræ ved at blive forvandlet til musikinstrumenter. I stedet for at fælde træet har Haderslev Kommune besluttet, at stammen på 10 meter skal være en skulptur, der markerer, at Kløften om sommeren er et sted med musik og glade mennesker.

Det er Niels Ejnar Petersen fra Odder, der med motorsaven saver instrumenterne ud. Han er uddannet skov- og landskabsingeniør, men bruger fritiden på at skære skulpturer.

Også for enden af Christiansfeldvej bliver tre syge asketræer nu til skulpturer. For at fortælle at der i området er en del virksomheder og industri bliver træerne til værktøj og ting fra industrien. Det første træ blev færdigt i sidste uge og forestiller et stempel, en plejlstang og en krumtap. De to andre træer bliver de næste par dage til skruer, møtrikker og svensknøgle.

"Vi har haft et møde, hvor vi drøftede de forskellige muligheder, og så fandt vi ud af, at det ville være sjovt at skære noget ud, der passede til det miljø, træerne står i", siger grøn bestiller Rune Forum fra Haderslev Kommune.

Niels Ejnar Petersen har derefter haft frie hænder til save i træerne, så detaljerne passer ind i omgivelserne og til træernes stamme.

Når træskulpturerne er helt færdige bliver de behandlet med træbeskyttelse, og så vil de kunne stå i mindst ti år. Det er rodens rådnetid, der bestemmer, hvor længe træerne kan stå, og derfor vil de løbende blive tjekket for at se, hvordan rodens tilstand er.

Arbejdet med at save i de gamle træer er i gang i dag og i morgen. Den sidste skulptur bliver færdig i løbet af først uge i det nye år.

I Kløften står der allerede flere træskulpturer. Blandt andet en skulptur af en festivalgæst og af musikerne Annisette og Thomas Koppel.

Mest Læste

Annonce