Kort fortalt registreres eleverne elektronisk i klassen, før undervisningen begynder. Er en elev ikke er mødt op, får både elev og forældre automatisk en sms. Sygdom og andet lovligt fravær skal meldes, før skoletiden starter – ellers udløser det også en sms.
- Naturligvis tager det en smule tid fra undervisningen, at vi først skal registrere fraværet, men i det lange løb er de 5-6 minutter givet godt ud, fortæller lærer Gitte Nielsen, der er projektets tovholder på Isefjordskolen.
- Effekten er mærkbar: Forældrene er blevet meget bedre til at give besked i rette tid, og eleverne går nu meget mere op i, at de ikke får registreret fravær. Ordningen signalerer, at vi tager undervisningen alvorligt – og det signal går rent ind hos de fleste elever.
Fravær er faldet
Isefjordskolen var den første af kommunens almindelige folkeskoler, der gik i gang med systematisk at registrere fraværet og lade det få konsekvenser. De første resultater viser, at fraværet er faldet:
7. klasse-eleverne havde i skoleåret 2011-12 et fravær på 4,36 %. Den foreløbige opgørelse viser, at de samme elevers fravær i 8. klasse (skoleåret 2012-13) nu er nede på 1,45 %.
8. klasse-eleverne havde i skoleåret 2011-12 et fravær på 4,43 %. Den foreløbige opgørelse viser, at de samme elevers fravær i 9. klasse (skoleåret 2012-13) nu er nede på 2,36 %.
Hvis man sammenligner de seneste to årgange 9. klasser på skolen, ser man ligeledes en markant ændring: I skoleåret 2011-12 lå 9. klasse-elevernes fravær på 9,03 %, mens det foreløbige resultat for den nuværende årgang er nede på de førnævnte 2,36 %.
Sådan virker systemet
De sladrende sms’er indgår som en del af et digitalt elevplansprogram, som Holbæk Kommune har udviklet i samarbejde med den lokale it-virksomhed Apricore. Programmet indebærer, at elev, forældre og lærere bliver enige om nogle mål for eleven. Det kan fx være at møde til tiden – og her dokumenterer den digitale protokol elevens fremmøde og eventuelle fravær.