5.000 spejdere byder på ny bydel i Holstebro med LEGO

20/06/2012 11:33

Karsten Peier

Spejdere fra hele verden giver deres kreative bud på, hvad slagterigrund skal bruges til


En del af Slagteriet i Holstebro,
som det ser ud i dag.
(Foto: Holstebro Kommune).

Svineslagteriet i Holstebro er lukket, og inden så længe lukker også Kreaturslagteriet. På den nuværende slagterigrund vil Holstebro Kommune ad åre etablere en helt ny bydel. Med hjælp af bl.a. LEGO klodser kommer ca. 5.000 spejdere med deres kreative bud på, hvordan den nye del af Holstebro by kan indrettes.

”Spejdernes Lejr bygger Fremtiden” er overskriften på et spændende samarbejde i uge 30 mellem LEGO, Spejdernes Lejr 2012 og Holstebro Kommune, der er vært for lejren. LEGO Fonden har doneret materialer, som spejderne kan bruge til at omsætte deres ønsker til fremtidens bæredygtige byer. Næsten 5.000 af de 35.000 spejdere fra hele verden, der kommer til Holstebro, har meldt sig til projektet.

”At forandre verden”
”LEGO Build the Change” er et koncept, som LEGO har brugt ved flere lejligheder, både herhjemme og i udlandet. Og det passer som fod i hose til et af temaerne for Spejdernes Lejr 2012 – ”at forandre verden”.

- Ideen er, at spejderne med deres fantasi og gejst skal bruge LEGO klodserne til at udtrykke deres drømme og forventninger til, hvordan fremtidens bydele skal indrettes, siger Lars Amtoft, der er formand for ”Boblerne” (planlagte aktiviteter) under Spejdernes Lejr 2012.

Undervejs i projektet kommer spejderne til at forholde sig til f.eks. bæredygtighed, sundhed, natur og miljø, socialt ansvar og medborgerskab.

- Den nye bydel i Holstebro er det lokale udgangspunkt i projektet, men i princippet kan det lige så godt handle om, hvordan spejderne ønsker deres egen by derhjemme indrettet - uanset om det er Køge, Hobro, Frederikshavn, en by i Sydamerika eller i England. Projektet kan være med til at udvikle spejdernes kreative sans og evne til dialog, samtidig med at de skal arbejde sammen om ”at forandre verden” og får en fælles oplevelse, siger Lars Amtoft.

Fælles oplevelse med kreativitet og fantasi
LEGO Fonden donerer 100 kasser blandede LEGO-elementer og byggeplader og tre store containere med i alt 1.200 kg klodser til projektet.

- Vi har brugt ”LEGO Build the Change” projektet ved adskillige lejligheder, både her i landet og i udlandet, især i Norge, hvor eventen er afviklet 5 år i streg. Hovedformålet er at give vores forbrugere i alle aldre en fælles oplevelse, hvor de bruger deres kreativitet og fantasi. Eventen er naturligvis også med til at markedsføre det brand, som LEGO er over hele verden. Med denne event er det også vores ønske at give spejderne en god oplevelse med LEGO klodserne, hvor de kan bruge deres fantasi og kreativitet i en social kontekst, samtidig med at de bygger deres forslag til området i Holstebro, siger event manager i LEGO, Camilla Torpe.

Ifølge Camilla Torpe skal hovedparten af LEGO materialerne efter endt brug under Spejdernes Lejr bruges til velgørenhed for børn. Men der er også lagt op til, at Holstebro Kommune kan bruge en del af materialerne i den proces, hvor kommunens borgere også skal inddrages i planlægningen af, hvordan slagterigrunden skal udnyttes.

Alle bidrag samles op
Sir-Lyngbjerg Centret ved Holstebro bliver den fysiske ramme om spejdernes kreative arbejde med at indrette fremtidens byer, herunder den nye bydel i Holstebro. Projektet deles i løbet af uge 30 op i seks perioder, der hver samler ca. 750 spejdere om opgaverne.

- I vores planlægning er der lagt op til, at den nye bydel skal være et sted, der også er attraktivt for fremtidens børn og unge. Derfor ser vi meget frem til de kreative bud, vi får fra spejderne om, hvad de synes, der skal være i en by. Alle deres bidrag vil blive samlet op og indgå i den senere proces, hvor byens borgere får mulighed for at komme med deres ideer og forslag, siger arkitekt i Holstebro Kommunes planafdeling, Anette Ladefoged, der er kommunens tovholder på denne særlige spejderaktivitet i uge 30.

Anette Ladefoged oplyser, at spejdernes ideer også vil blive brugt som input til den arkitektkonkurrence, der i samarbejde med Realdania skal udskrives om det 8,5 hektar store område i starten af 2013.

- Spejderne får frit spillerum i opgaven. Det står dem helt frit for, om de vil gribe opgaven abstrakt an eller forholde sig helt konkret til Slagteriet, siger Anette Ladefoged.

Fra en tidligere LEGO-event, hvor børn har bygget modeller af fremtidens by. (Foto: LEGO)

Mest Læste

Annonce