Nordvestjyske kommuner vil samarbejde om tilsyn

05/9/12 9:22

Karsten Peier

Lemvig, Struer, Holstebro og Ringkøbing-Skjern foreslår fælles tilsyn med botilbud og opholdssteder Borgmestrene i Lemvig, Struer, Holstebro og Ringkøbing-Skjern kommuner lægger nu op til et samarbejde om tilsyn og godkendelse af botilbud, opholdssteder og anbringelser i familiepleje.

De fire borgmestre foreslår, at de tilsynsførende fra de fire kommuner fremover skal deltage i hinandens uanmeldte tilsyn, udvikle fælles metoder og styrke fagligheden yderligere. Forslaget skal nu behandles politisk i de fire kommuner.

- Det er et højaktuelt emne, vi forholder os til. Vi har gennem lang tid kunnet følge en række alvorlige sager i pressen, hvor kommuners tilsynsførende og sagsbehandlere ikke har opdaget eller handlet rettidigt i forhold til børn, unge og voksne, der har levet under ulykkelige og ulovlige forhold på deres anbringelsessted. Det fordrer af os, at vi ser vores løsning af opgaverne efter i sømmene, siger Holstebros borgmester, H.C. Østerby.

Han understreger, at forslaget om at etablere samarbejdet på dette tidspunkt ikke skyldes kritisable forhold i de fire kommuner.

Ønsker ikke central tilsynsenhed

Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm, uddyber forslaget:

- Ministerierne og landspolitikerne ønsker en større grad af uvildighed og en øget kvalitet i tilsynet, og det er blevet foreslået at flytte opgaven fra kommunerne til en central, statslig tilsynsenhed. Det ønsker vi ikke. Kommunerne og borgerne har brug for, at tilsynets specialviden og faglighed forbliver i den lokale kommune. Vi ønsker derfor at imødekomme ønsket om øget uvildighed, bredere faglige miljøer og øget kvalitet i tilsynet ved at samarbejde på tværs af kommuner, siger han.

De fire borgmestre er bekymrede for at flytte tilsynet væk fra kommunerne. Kommunen skal føre et generelt tilsyn med det enkelte tilbud, men den enkelte kommunale sagsbehandler skal også føre individuelt tilsyn med den borger, der får en plads i et døgntilbud.

Struers borgmester, Niels Viggo Lynghøj, siger:

- Problemerne, som vi har læst om i pressen, skyldes ofte, at de to former for tilsyn ikke hænger så tæt sammen, som de bør. Derfor kan vi ikke bifalde, at tilsynene opdeles yderligere mellem en central enhed og den enkelte kommune. Vi har tværtimod brug for, at tilsynene koordineres bedre lokalt, og det kan vores tværkommunale tilsyn understøtte, siger han.

Ministeren inviteres til møde

De fire kommuner vil nu sende samarbejdsmodellen til socialminister Karen Hækkerup, så den kan indgå som grundlag for de videre drøftelser om lovændringer i forhold til tilsyn. Desuden inviteres ministeren til et møde om tilsynssamarbejdet.

Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester, Iver Enevoldsen, er optimistisk:

- Jeg tror, at ministeren kan se det hensigtsmæssige i både at styrke tilsynet og at lade opgaven forblive i kommunerne, siger han.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.