Optisk bedrag stopper demente

28/11/2011 12:49

Horsens Kommune

Naturmotiver på hoveddøren får beboerne til at glemme alt om ”en tur i byen.”

De demente på Plejecenter Lindehøj i Horsens kommer hurtigt på andre tanker, når de vil ”en tur i byen”.
En kunstmaler har nemlig omformet deres hoveddør til ren natur med dyr, fugle, blomster og træer. Alt sammen indrammet af et stakit. Og de mange motiver får beboerne til at stoppe op.
Et virkeligsnært egern er sammen med alle de øvrige motiver på døren med til at berolige de demente, så de glemmer alt om "en tur i byen".

- Den malede hoveddør er et optisk bedrag, der gør os i stand til på en god måde at hindre de demente i at åbne døren og måske bevæge sig ud på usikker grund. Vi kan mærke, at de demente er blevet mere rolige, og at de nyder at studere de forskellige dyr, fugle og blomster, fortæller Karin Emig, der er leder af demensafsnittet Drivhuset.
Hun fortsætter:
- Når de demente står foran ”naturen” i form af fugle blomster, træer m.m. glemmer de alt om, at de rent faktisk er på vej ud. I stedet kigger de på motiverne. Det sker også, at de henter en tallerken mælk til katten eller giver haren et lille klap, siger Karin Emig.
Står det til lederen, er den malede dør kun første kreative skridt i bestræbelserne på at gøre tilværelsen så optimal for de demente som muligt.
Kunstneren Lena Heegaard i fuld gang med at male motiver på hoveddøren.


Kunstneren Lena Heegaard har malet motiverne direkte på hoveddøren – teknikken går også under navnet muralmaleri.
12 demente bor i demensafsnittet Drivhuset.

Af Vibeke Juul
Foto: Per Algreen

Mest Læste

Annonce