Indeklima tjekkes for PCB i 27 bygninger

18/10/12 12:43

Kolding Kommune

Inden årsskiftet skal indeklimaet i 27 kommunale bygninger, herunder skoler og daginstitutioner, undersøges for det sundheds- og miljøskadelige stof PCB. "For at sikre et godt og sundt indeklima undersøger vi nu de kommunale bygninger, hvor risikoen for PCB er størst.

Det samme har en lang række andre kommuner gjort, og også Region Syddanmark har netop besluttet at undersøge sine bygninger for PCB," forklarer afdelingsleder Michael Pagaard Madsen, Kolding Kommune.

PCB (Poly-Chlorerede Biphenyler) blev brugt i byggematerialer som f.eks. fugemasse, lim i termoruder og maling fra 1950 og frem til 1977, hvor anvendelse blev forbudt.

27 bygninger undersøges

Kolding Kommune har gennemgået de kommunale ejendomme, som er bygget/renoveret i perioden 1950-1977. Ved at studere registrene har teknikerne fundet ud af, at PCB kan være brugt i 58 bygninger.

I første omfang skal der laves målinger i de 27 bygninger, hvor der er størst risiko for, at indeklimaet kan være påvirket af PCB. Målingerne bliver foretaget inden udgangen af året, og resultatet ventes at være klar i begyndelsen af 2013.

"Nu starter vi med at undersøge de 27 ejendomme. Herefter vurderer vi, om de øvrige bygninger også skal undersøges," forklarer Michael Pagaard Madsen.

Udluftning og rengøring

Hvis koncentrationen af PCB er for høj i nogle af de undersøgte bygninger, kan man øge udluftning og rengøring, men det kan også være nødvendigt at udskifte vinduer, fuger og andet byggemateriale, som indeholder PCB.

Om PCB

Der er ingen akut sundhedsfare forbundet med at opholde sig i ejendomme, hvor der er brugt PCB-holdige materialer. Men hvis man over en længere årrække bliver udsat for PCB i høje koncentrationer, kan stoffet forstyrre hormon-, immun- og centralnervesystemet samt forplantningsevnen.

Langt hovedparten af den PCB – helt op til 90 pct. - stammer fra den mad, vi spiser (fed fisk, mælk, kød, etc.), mens indeklimaet tegner sig for omkring 10 pct.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.