Sådan skal fremtidens plejecenter se ud

04/08/2011 10:45

Kolding Kommune

Ældre på plejecentret skal have udsigt til årstidernes skiften, mobile vægge i boligerne og plads til robotstøvsugere. Det er nu beskrevet, hvordan plejecentre fremover skal se ud i Kolding. Kommunens seniorudvalg har i samarbejde med ældrerådet arbejdet med principper for fremtidens plejecenterbyggeri.

Principperne handler dels om, hvordan beboerne sikres trygge og behagelige omgivelser og dels om hvordan fremtidens udstyr og teknologi løsninger kan gøre tilværelsen bedre for borgerne og arbejdet nemmere for personalet.

Indrettes hjemligt
Et plejecenter i Kolding Kommune skal bygges, så det kan indrettes hjemligt for beboerne samtidig med, at det fungerer optimalt som arbejdsplads. Generelt skal boligerne være lette at ændre.

”I hver enkelt plejebolig bør der være fleksible vægge ved soveværelset eller badeværelset og mobile skabe, så vi hele tiden kan passe boligen til den enkelte beboer. Desuden vil vi gerne sikre, at beboerne kan følge med i livet udenfor, for vi ved alle hvordan et lille solstrejf eller forårstegn påvirker vores humør,” siger formanden for kommunens seniorudvalg, Søren Rasmussen.

For at have plads til kørestol og personale, skal baderummene være store. Det har fået både udvalget og ældrerådet til at ønske wellness baderum, hvis det er muligt.

For at understrege det individuelle er det ønskeligt, at der bliver forskellige boligstørrelser og udformninger i de fremtidige byggerier.

Internet og plads til robotstøvsugere
”Fremover bliver plejecentre fyldt med langt mere teknisk udstyr. Meget kan endnu ikke beskrives, fordi der løbende er nye opfindelser. Der skal være internetadgang i alle plejeboliger, og man skal kunne koble fladskærm til internettet. Men plejecentrene skal også indrettes så fx robotstøvsugere og andre servicerobotter kan komme rundt. Andre ideer er, at der kan være fjernstyret åbning/lukning af vinduer, vasketoiletter og i det omgang det er muligt skal overflader være bearbejdet med nanoteknologi, så det letter rengøringen,” forklarer Søren Rasmussen.

Principperne bruges på nyt plejecenter
Efter seniorudvalget har godkendt principperne kommer de nu til officiel høring i Ældrerådet, der løbende har været med i processen.

Inden længe sætter Kolding Kommune i øvrigt gang i byggeriet af et plejecenter på Bertram Knudsens Vej med 90 plejeboliger. Det bliver med udgangspunkt i de nye principper.

Mest Læste

Annonce