Danmarks mest visionære arkitekter til Næstved

01/10/2012 14:50

Næstved Kommune

Nybyggerne er et banebrydende boligprojekt, hvor almindelige mennesker skal bygge ualmindeligt bæredygtige boliger. Tre af Danmarks bedste tegnestuer skal give hver deres bud på, hvordan det kan gøres.

I Næstved har de ambitioner om at skabe nye standarder for bæredygtigt boligbyggeri i Danmark. Derfor har de søsat projekt NYBYGGERNE, som går ud på at bygge 24 supergrønne huse – energirigtige, sunde og økonomiske. Husene skal tegnes af en af landets stærkeste tegnestuer, når det drejer sig om bæredygtigt byggeri.

Blandt 13 dygtige tegnestuer har Næstved Kommune peget på 3xN, Henning Larsen Architects og Lendager Arkitekter som tre gode bud på arkitekter, der kan løfte overliggeren for, hvordan fremtidens boliger skal designes. De tre tegnestuer skal nu udarbejde hver deres bud på, hvordan NYBYGGERNES boliger skal se ud, og hvordan man vil indfri de høje ambitioner. Det er NYBYGGER-familierne, der i sidste ende vælger, hvilken tegnestue, der skal tegne deres drømmehuse.

Det har ikke været nogen let opgave at vælge de tre tegnestuer, fortæller borgmester Carsten Rasmussen:

”Der er tale om tre af Danmarks bedste tegnestuer, når det drejer sig om bæredygtigt byggeri. De har alle markeret sig som aktive og visionære i forhold til at udvikle byggeriet i en bæredygtig retning. De er helt bevidste om – og dygtige til – at involvere de kommende beboere i processen med at tegne husene. Og så er jeg sikker på, at de tegner nogle vanvittigt flotte huse, som kan være grønne fyrtårne for bæredygtigt byggeri - fordi de både er smukke, CO2-venlige og forholdsvis billige.”

FAKTA OM TEGNESTUERNE

De tre tegnestuer udarbejder hver deres forslag til, hvordan nybyggernes huse kan se ud, og hvordan kravet om bæredygtighed indfries. Efterfølgende vælger Nybyggerne hvilken af de tre tegnestuer, der skal tegne det endelige projekt.

De udvalgte tegnestuer er alle begejstrede for at være med i den videre proces:

Henning Larsen Architects udtaler:

Henning Larsen Architects beskæftiger over 200 medarbejdere og har stor erfaring med at designe bæredygtig arkitektur. Motivationen for at deltage i ‘Nybyggerne’ er ønsket om at være med til at skabe et boligprojekt med store bæredygtige og arkitektoniske kvaliteter – og holde det inden for en økonomisk ramme, så helt almindelige familier kan være med. Med projektet bliver Næstved en af frontløberne inden for grønt boligbyggeri i Danmark og vil fremstå med sin egen unikke identitet.

Tilgangen til de nye boliger er at skabe helhedsorienterede bæredygtige boliger, hvor selve designet er bæredygtigt. Det gør dyre, tekniske løsninger overflødige. Designet nedbringer energiforbruget. Landskabsdesignet skal understøtte bygningernes klimaneutrale egenskaber gennem for eksempel grønne uderum, der tilfører bygningerne naturlig afkøling og skygge om sommeren og læ for vinden om vinteren.

Mest Læste

Annonce