Danmarks første nordatlantiske kulturhus

23/08/2012 14:05

Odense Kommune

Spadestik til nyt nordatlantisk kulturhus i Odense. Huset bliver det første af sin art i Danmark og den første nye bygning på Byens Ø på Odense Havn. Nordatlantisk Hus vil stå færdigt i efteråret 2013 og byde på kultur, mad og oplevelser, der har relation til Grønland, Færøerne og Island.

Udover at blive et centralt hus for den nordatlantiske kultur bliver Nordatlantisk Hus også en vigtig frontløber i den udvikling, der skal forvandle den gamle industrihavn i Odense til et rekreativt oplevelses- og beboelsesområde.

- Nordatlantisk Hus bliver ikke alene det første kulturelle mødested på Odense Havn. Det bliver også den første bygning på Byens Ø, som i høj grad er katalysator for havnens udvikling i de kommende år. Samtidig bliver Nordatlantisk Hus det første af sin art i Danmark, og jeg er stolt over, at Odense snart kan danne ramme om et samlet mødested, hvor den nordatlantiske kultur kan udfolde sig, siger Steen Møller, by- og kulturrådmand i Odense og formand for bestyrelsen for Nordatlantisk Hus.

Ideen om at få et Nordatlantisk Hus på Odense Havn er søsat af det Grønlandske Hus i Odense i samarbejde med Odense Kommune og har været flere år undervejs. Når huset nu bliver en realitet, er det på grund af det positive samarbejde og opbakningen fra Odense Kommune, der har doneret den attraktive byggegrund og medfinansierer byggeriet med 20. mio. kr. samt yder et årligt driftstilskud på 1,5 mio. kr.

Tæt på nordatlanten

I Nordatlantisk Hus kan man opleve nordatlantisk kultur på nært hold. Beliggenheden er så nordatlantisk, som den kan blive i Odense tæt på vand, havn og åben himmel, og som det første sted får huset en restaurant lige ud til kanalen, hvor man både kan nyde den gode udsigt og et godt måltid nordatlantisk mad. Derudover kommer der en nordatlantisk butik med design og kunsthåndværk samt moderne konferencefaciliteter.

Det Grønlandske Hus i Odense, der i over 30 år har haft adresse på Hunderupvej 61, flytter ned i Nordatlantisk Hus og bliver centrum for husets aktiviteter.

- Vi glæder os til at få mere plads, komme tæt på vandet og udnytte de nye samarbejdsmuligheder, siger Kirsten Mærsk direktør for det Grønlandske Hus i Odense og Nordatlantisk Hus.

I tilknytning til Nordatlantisk Hus bygger Boligselskabet Kristiansdal desuden 25 nye ungdomsboliger, der bliver en integreret del af huset.

Nordatlantisk Hus bygges af to fynske virksomheder nemlig entreprenørfirmaet Hans Jørgensen & Søn og ISAGER Arkitekter. Sammen med Grontmij på ingeniørsiden og CORNELIUS+VÖGE og MASU PLANNING på arkitektsiden får holdet som de første æren af at sætte et nyt præg på Byens Ø.

Det nye Nordatlantisk Hus bliver en spændende bygning med tydelig reference til nordatlantisk byggestil, f.eks. kommer huset til at stå på pæle, og det åbne miljø skal lede tankerne hen på fællesskabet i en bygd, hvor alle kender alle.

Mest Læste

Annonce